Annonce

Annonce

Svar: Kan man sige NEJ?


16. november 2010

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære C

Jeres datter har en helt naturlig trang til at udforske og undersøge og det gør hun på forskellig vis. Det er et sundhedstegn og helt naturligt at hun bliver ved og ved og ved og ved og ... :)

Når hun tænder og slukker for lyset, når hun trykker på fjernbetjeningen osv. så er det fordi hun ser jer gøre disse ting og hun spejler sig i jer, samtidig med at hun naturligt har lyst til at udforske det nærmere. Hun kan også finde på at banke døren gentagende gange ind i væggen, fordi lyden er sjov eller hun kan finde på at komme maden op i glasset eller lade maden dumpe ud over bordkanten, fordi det er spændende at se, hvad der så sker ...

Og så er der jo også undersøgelsen i hvad det gør ved hendes forældre og det er for hende spændende at finde ud af, ligesom det er sjovt for at blive ved og ved, fordi det let bliver en leg, - nu gør jeg sådan, så gør mor og far sådan. Hun kan godt med den alder hun har, være klar over at hun ved at gøre visse ting, kan få en reaktion fra jer og det i sig selv er spændende at undersøge :)

Det næste ½ år vil I opleve at I skal sige nej mange gange og at det her vil være en rigtig god idé at sætte en handling sammen med det nej hun får. I skal ikke skælde ud, I skal ikke råbe højt, I skal enten fjerne det hun ikke må røre eller fjerne hende. Det vil sige, at hvis hun hele tiden kravler hen til lampen og hiver i ledningen, så kan I være nødt til at fjerne lampen. Hvis hun hele tiden kravler hen til stikkontaktet og tænder og slukker lyset, så vil det være rigtig godt at flytte hende væk.

Det at lade en handling følge med Nej! forhindrer hende ikke i fortsat at forsøge og hun vil forsøge mange gange endnu, men det hjælper hende ...


Annonce

... til at huske at I ikke ville dette her. Stille og roligt vil hun begynde at høre det lillebitte nej inde i sig selv - hun hører det og I kan se på hende, at hun godt ved at hun nu er igang med noget som giver et nej - og alligevel gør hun det igen, for hendes udforskningstrang er så stor, at hun ikke kan lade være :)

Det tager tid at lære. Men det kommer på et tidspunkt og hun vil være i stand til at huske det lille nej og også acceptere det og kravle væk og forbi, selvom lysten til at prøve er stor.

I skal naturligvis sikre at hun ikke kan komme til skade ved stikkontakter og det kan være en god idé at købe specielle "dutter" til at sætte i kontakterne, som sikkerhen for netop babyer og mindre børn.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan være en god idé at have fokus på at hun ofte søger jeres opmærksomhed og at I derfor nogle gange skal aflede hende ved at give hende dette. Når hun gentagende gange kravler hen og piller og I har forsøgt at flytte hende uden større held og I kan mærke på hende at hun bliver ved, for at få opmærksomhed, så tag hende op, kram hende, kild hende, dans med hende eller lignende, så hun får jeres fulde kontakt og fysiske nærhed. På den måde kan I få hende væk fra at prøve igen - i hvert fald for en kort tid :)

Prøv også nogle gange at aflede hende og få hende væk fra det hun er igang med ved at tilbyde noget bedre. Det kunne være når hun f.eks. står og tænder og slukker lyset, så lad som ingenting og kald på hende, giv hende et stykke agurk eller inviter hende til en historie på skødet. Ikke som belønning for det hun gjorde, men som afledning hvor I ikke lægger mærke til, hvad hun har gjort før...

Håber ovenstående hjælper videre, rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce