Svar: Modstand på at sove
Kære Iris
Det er rigtig vigtigt at din dreng føler sig tryg ved at skulle sove og ikke som nu forbinder det med noget ubehageligt.
At putteseancen lige nu trækker ud til 1½-2 timer, gør bestemt ikke tingene bedre, det vil kun forstærke hans vægring mod at skulle overgive sig til søvnen og kun bekræfte ham i at han netop ikke kan sove, ikke kan falde i søvn.
Derfor er det vigtigt at du lige nu gør det, at du ikke putter ham før du erfaringsmæssigt ved at han vil falde i søvn. Det vil sige, at hvis han først er parat til at sove kl. 22, så skal du ikke putte ham før da - heller ikke selvom hans normale puttetid vil være kl. 20. Det er meget vigtigt at han bliver så træt og mærker så stort behov for at sove, at han med dig ved sin side, kan sove i løbet af 10-15 minutter. På den måde gør du ham tryg ved det.
Samtidig er det vigtigt at han stadig kommer op til normal tid om morgenen, ligesom han ikke skal begynde at forlænge sin middagslur unødigt. Og ja - det vil naturligt gøre at han i en periode kommer lidt i underskud med søvn, men det er nødvendigt for at han begynder at mærke trætheden og behovet for at komme ...
... i seng.
I takt med at han bliver træt nok og bliver i stand til at sove inden for 10-15 minutter, hvor du er hos ham, så kan du stille og roligt flytte tidspunktet lidt frem. Så han ikke puttes kl. 22, men 21.45, så 21.30, 21.15 osv. indtil I når hans normale puttetidspunkt igen.
Det er meget vigtigt at du ikke siger "du skal sove nu!", men at han ikke skal sove, bare slappe af, ligge i sin seng. Du må ikke presse ham og du skal fokusere på at du er der, passer på ham og at han kan være helt tryg. Tryghed er alfa omega og han er ikke tryg, som situationen er lige nu.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis han er bange for sin seng, har dårlige oplevelser med at komme i seng, er ked af at komme på sit værelse eller andet, så kan det være nødvendigt at du i en periode lader ham sove hos jer, eller at du lægger dig med ham på en madras på gulvet og giver ham den fysiske kontakt og nærhed han har brug for, for at kunne overgive sig til søvnen.
Hold om ham, bevar roen, du skal være helt rolig, han skal spejle sig i din ro og føle sig fuldstændig tryg netop fordi du er der og passer på ham.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Rygning
Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.
Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.