Svar: Gulerødder, hårde æbler mm.
Kære Jane
Når børn er omkring 1½ år, vil de som regel godt kunne tygge hårdere fødevarer og kan derfor godt begynde at få mere råkost, brød med kerner og lignende - hvor de før har skulle spise mest kogtegrøntsager og brød uden hele kerner, dog stadig med højt fiberindhold.
Det er klart at August vil være bedre til at tygge, jo flere kindtænder han har, men han kan stadig godt bruge sine gummer og tygge hårdere typer af mad. Hvor meget og hvor lidt er dog svært at sige og derfor må du prøve at finde en balance, hvor han får lidt af det hele, så han også kan øve sig og får varieret kost og ikke så meget fokusere på at han spise enten det ene eller det andet...
Den mad han i givet fald ikke kan tygge, vil komme mere eller mindre ubearbejdet igennem hans mave og tarmsystem. Du vil derfor kunne se små stykker af gulerod, kerner osv. i hans afføring, hvis han ikke er i stand til at tygge godt nok. Det sker der ikke noget ved, det der er vigtigt er igen, at han spiser varieret og at de fødevarer som han har svært ved at kapere ikke fylder så stor en del af kosten, at ...
... han får for løs mave, netop fordi de komme hele ud. Men lidt må han altså meget gerne få.
En anden overvejelse man skal gøre sig handler især om indtag af f.eks. peanuts. Faconen på nødder af denne type kan udgøre en sikkerhedsrisiko for barnet, fordi de kan sætte sig fast imellem barnets spiserør og luftrør. Det anbefales derfor ikke at børn under 3 år spiser peanuts, fordi man ikke kan være sikker på at de tygger dem tilstrækkeligt.
Vindruer kan også for nogle børn være meget svære at tygge og her må det anbefales at man skærer dem i kvarte og skræller dem til de mindste børn, netop for at undgå fejlsynkning. Æbler kan også være hårde og kan sætte sig fast i halsen, men her vil de fleste børn naturligt begynde at hoste, når æblestykket er på vej i den gale hals ...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så igen - det er altså en balance mellem at han skal lære, skal øve sig på at tygge og spise hårdere fødevarer og samtidig også sikre ham, at han ikke får noget som han fejlsynker og som kan være skadeligt for ham.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Fortsat god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Rabarber
Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.
Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.
Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.