Annonce

Annonce

Svar: Amning og svamp


12. november 2010

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Teresa

Tillykke med den lille dreng og tak for dit brev. Forhåbentlig er der allerede faldet lidt mere ro over jeres situation, nu hvor jeg svarer dig idag - jeg har jo mange spørgsmål i kø i øjeblikket ... :)

Der er ingen tvivl om at sårdannelse, brystbetændelse og nu svampeinfektion vil påvirke og nedsætte din mælkemængde - og der er ingen tvivl om at det også kan have betydning for successen med ammebrikkerne. Generelt vil bare det at bruge ammebrikker dog ofte også nedsætte mælkemængden, fordi barnet ikke kan stimulere og arbejde med brystet på samme måde, som hvis det lå direkte ved brystet.

Hvorom alting er, så lyder det som om at I lige nu skal have lidt ro på hos jer. Din medicin/behandling skal have lov til at virke, - du skal her være opmærksom på at I begge skal behandles for svamp, både dig og din dreng. Hvis ikke han behandles også, så risikerer du at han smitter dig og så kører det hele i ring.

Det er rigtig godt at du malker ud og stimulerer med brystpumpen, når du kan finde tid til det. Det er godt for at få aflastet dine brystvorter og det giver dig mulighed for at have en nogenlunde god mælkemængde og på den måde stadig en chance for at han kommer til at die på brystet igen.

Det er rigtigt at det kan være svært at nå op på det niveau af mælk han har behov for, men jeg synes bestemt ikke at du skal give op. Giv det en chance, find roen med at han nu får flaske, så du ved han trives og får hvad han har behov for og malk så ud, når du kan komme til det. Fornem at dine bryster får ro og at mælken stille og roligt vender tilbage - også i takt med at din infektion behandles.

Ud over at I begge bør behandles med brentan, så vil det være rigtig godt for dig at følge disse råd:

- Vask dine brystvorter med danskvand før og efter hver amning. Danskvand har en sur pH som hæmmer svampevækst. Du kan med fordel også bruge lidt danskvand i din drengs mund, tag snippen af en stofble omkring din finger, dyp den i danskvand og drej den ...


Annonce

... rundt på hans tunge, kinder og gummer, hvor svampen sidder.

- Lad brysterne få lidt luft og det er meget vigtigt at du bruger en BH af bomuld og ikke kunststof. Kunststof skaber et klima som svampen trives godt i og det gør bomuld ikke.

- BH, sengetøj og lignende vaskes ved mindst 60 grader

- Vær meget omhyggeligt med hygiejnen og håndvask både ved bleskift, toiletbesøg osv.

- Brug ammeindlæg, gerne engangs, som kan skiftes ud og kasseres mellem hver amning, så brystet hele tiden holdes rent og tørt. Hæld evt. lidt vand på ammeindlæggene, inden du tager dem af, hvis de tørrer fast på brystet ellers river du nogle af de nydannede hudceller med hver gang. Nogle anbefaler ammeindlæg i uld, hvis du synes det virker bedst for dig, så er det også okay. Det kan være godt til at holde brystet lidt ekstra varmt, hvilket er meget vigtigt med den årstid vi har.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


- Undgå søde madvarer og drikke, da svampe lever af sukker. Undgå at spise for meget hvidt brød, vælg generelt de grovere brødtyper. Spis gerne syrnede mælkeprodukter som A38 eller tykmælk. De indeholder acidophilus kulturer, der gode til at genoprette en naturlig bakterieflora.

- Da I har både flaske, brystpumpe, ammebrikker osv. i brug og hvis din dreng også bruger sut, så skal du være opmærksom på at alle disse ting bør koges. Det er ikke nok at skolde det - faktisk siger man at det skal koges i 10 minutter for at man kan være sikker på at svampevæksten er helt væk...

Din dreng er den bedste til at stimulere dit bryst og derfor er det vigtigt at han kommer til brystet igen, når du har fået ro på, fået brystet til at hele og mælken sat lidt i vejret, hvis du fortsat gerne vil forsøge at få amningen igang.

Jeg håber du kan bruge dette videre og ender det med, at det ikke lykkes for dig og han går over til at få fuld flaske, så husk på at den gode mor sidder ikke i brysterne. Hun sidder i hjertet og man er altså en ligeså god mor selvom man ikke ammer sit barn :)

Knus og fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce