Annonce

Annonce

Svar: Kravler ikke og er meget kræsen


11. november 2010

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Nannas mor

At din datter i en alder af 9-10 måneder endnu ikke kravler, kan være helt normalt - nogle børn kravler senere end andre. Men at hun slet ikke vil støtte på sine ben, trækker dem op under sig, ikke hopper på dit skød, prøver at rejse sig og generelt bruge sine ben ... det synes jeg faktisk skal tjekkes.

I første omgang synes jeg du skal bede jeres læge se på din datters ben. Det lyder som om at hun har bevægelse i sine ben, hun kryber hvor hun bruger benene, hunløfter dem op osv. men lægen skal naturligvis udelukke at hun ikke har lammelser i benene og derfor ikke bruger dem. Det behøver dog slet ikke være så alvorligt ... Nogle børn bryder sig bare ikke om at støtte på benene og her kan man blandt andet gå ind og lave nogle børsteøvelser på barnet. Det er normalt en fysio- eller ergoterapeut der laver dette og han eller hun vil også kunne vejlede jer og vise, hvordan du skal gøre, så I kan følge børsteprogrammet derhjemme.

Lægen vil kunne henvise jer videre og vil kunne fortælle dig, hvad muligheder der er der hvor I bor. Der er sandsynligvis ansat en ergo- eller fysioterapeut i kommunen hvor du bor, så du kan også prøve at ringe til vedkommende direkte.

Med hensyn til mad og appetit, så er det vigtigt at din datter nu tilbydes mad med bid og mad som hun selv kan spise. Det er naturligt at du skal følge lidt efter med lidt skemad, så hun får mad nok - men at hun lukker munden for skeen handler sandsynligvis ikke om at hun er kræsen, det er snarere et udtryk for at hun gerne vil spise selv.

Men den alder hun har, må hun spise stort set alt og det vil være naturligt at maden tager udgangspunkt i den mad I andre får. Maden må meget gerne smage af noget og hun må gerne få forskellige former for krydret mad. Hun må også meget gerne spise med fingrene eller begynde at spise med en gaffel.

Da hun er glad for lasagne på glas, så vil det være rigtig fint, at du laver lasagne selv, laver retter med hakket kød, tomatsovs, pasta osv. så I får noget af det du med sikkerhed ved at hun godt kan lide.

Det vil derudover være en rigtig god idé at du tager udgangspunkt i det hun godt kan lide og så serverer noget af jeres mad også, så hun på den måde får lidt af begge dele og jeres mad kan så stille og roligt tage mere og mere over.

Jeres datter er så gammel nu, at hun godt fornemmer, at det at lukke munden gør noget ved dig .... Når børn lukker munden så sker der mange forskellige ting. Det at knibe munden sammen er både et udtryk for at ville selv, at kunne selv, men det medfører også meget let at barnet bliver centrum for middagsbordet. Børn skal ikke være særligt gamle før de ved at de ved denne adfærd får deres forældres fulde opmærksomhed.

Nogle forældre går pligtskyldigt i gang med at lave specielle retter til barnet, andre lokker med belønning, atter andre med 'du skal smage på det' osv. Naturligvis fordi vi alle ved, at det er vigtigt for barnets trivsel at det spiser. Men det bedste man kan gøre er faktisk ofte at servere det samme som I selv spiser. Hun skal opleve måltidet som noget fælles, opleve at I spiser det samme og har hun lyst til at smage fra jeres tallerken så er det også okay.

Sæt en tallerken foran hende og lad hende gå igang. Hun kan som sagt få næsten alt og det er vigtigt at du giver hende ro til at spise. Så prøv, at give hende lidt mad i stykker, lad hende spise selv og hold fokus lidt væk fra hende og hendes indtag af mad. Det er vigtigt med madro.

Der ...


Annonce

... vil naturligvis være nogle madvarer som hun ikke bryder sig om og det er okay, sådan kan vi jo alle sammen have det. Men der vil også være gange, hvor hun lukker munden sammen fordi det giver opmærksomhed. Du skal derfor prøve at minimere opmærksomheden omkring hendes spisevaner lige nu.

Hvis hun spiser meget lidt og du er efterfølgende mener at hun skal have lidt ekstra for at blive mæt nok (helt reelt i denne alder) så må du tilbyde lidt på en ske, men pres hende ikke. Hvis hun ikke vil, så tro på at hun spiser det hun har behov for.

Sørg for at hun får mange små måltider i løbet af dagen, således at hvis der ikke glider særlig meget ned til det ene måltid, så spiser hun nok lidt mere til det næste.

For at være sikker på at hun sover godt om natten, så synes jeg I skal tilbyde hende en godnat-grød og jeg vil også foreslå jer at lægge hendes to flasker om aftenen. En flaske når hun puttes og en flaske omkring midnat, og i takt med at hun får dette kan flasken inden middagslur stille og roligt trappes ud. Netop for at hun begynder også at spise mere rigtig mad om dagen.

Det vil f.eks. være en god idé, at du sammen med rugbrødshapserne til frokost lægger en skefuld kogte ærter, majs, gulerod, peberfrugt osv. på tallerkenen. Hun skal have lov til at være selektiv, således at hun den ene dag kun spiser lidt af ærterne, næste dag er det så majsene der ryger ned og det er okay. Det er således ikke et spørgsmål om at hun skal spise al maden, men mere et spørgsmål om at give hende lidt valgmuligheder på tallerkenen og så acceptere at noget har mere interesse end andet.

Det samme vil være rigtig godt om aftenen, hun skal have både lidt pastaskruer, kød, grøntsager, sovs osv. så hun kan tage lidt af det, som lige nu virker mest interessant og okay for hende at spise.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Morgen 6.30: Havregrød, vand eller mælk af kop.

Morgen 8: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.

Puttes til lur kl. 8.30-9 som nu.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11-11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, suppleres med stykker af frikadeller (kød eller fiskedelle), godt kogte pastaskruer, kogte grøntsager i stykker, kartoffelbåde eller lignende - gerne rester fra aftensmaden, vand af kop. Kan evt. suppleres med grøntsagsmos, hvis hun vil det

Flaske med mme som nu, men denne trappes stille og roligt ud og kan erstattes af lidt frugtmos og frisk frugt og mælk af en kop. Puttes til middagslur ca kl. 13 som nu.

Eftermiddag 14.30-15: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt

Sen eftermiddag 16-16.30: en portion yoghurt med frugtmos, rugbrødsdrys eller lignende som nu.

Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Der skal være mad i stykker og moset mad. Vand eller mælk af kop.

Suppleres gerne med lidt grød inden sengetid.

Flaske og puttes til natten ca 19.30

Sen aften 24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig

Som du kan se er der mange små måltider i løbet af dagen og du skal netop holde fokus på at lidt og tit er bedre end at hun spiser meget få gange dagligt.

Du skal naturligvis også holde fast i at hun lige nu trives og udvikler sig godt - men netop derfor også anerkende hendes lyst til at spise mere selv og derfor ikke interesse i at blive madet særlig meget ...

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rød numse

De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.

For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.

Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...

Læs mere i Babylex

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce