Annonce

Annonce

Svar: Vores datter vil ikke sove - 4 mdr.


1. november 2010

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære fortvivlede forældre

Tak for jeres brev og velkommen til :)

Hvor er det synd, at I er blevet rådet til at 'kæmpe' sådan med jeres datter, når hun skal sove - for det lyder virkelig som om at det den sidste måned har været en kamp. Ikke bare for jer, men også for hende ... Faktisk lyder det for mig som om at I er blevet stillet nogle forventninger i udsigt, som ikke har været realistiske og I har fået at vide, at I bare skal blive ved og ved - men lige meget hjælper det og situationen bliver bare mere og mere ulykkelig.

Helt kort, så vil jeg sige, at I skal holde op med at kæmpe og så skal I tro på, at jeres datter sover, nårhun har behov for at sove. Igen kan sove på kommando - det kan I ikke og det kan jeres datter ikke og hun har absolut ingen idé om at nu er klokken 20 så nu forventes hun at sove. Faktisk vil mange børn i jeres datters alder ikke kunne sove før kl. 22 og derfor er det så frustrerende, når I prøver at putte hende og hun igen og igen stritter imod ...

I skal regne med at hun har brug for at sove ca 15 timer i døgnet, nogle sover lidt mindre, andre lidt mere. Det vil kunne være fordelt sådan, at hun sover f.eks. 4 timer samlet i løbet af dagen og 11 timer om natten. Det kan også være fordelt sådan at hun sover noget længere om dagen og så er nattesøvnen naturligt kortere.

En realistisk plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre i mors seng. Får ofte også en lille ekstra amning at vågne op med, når dagen begynder.

Formiddag 9.30: Ammes og puttes til formiddagslur, sover måske 1½ time

Frokost 12: Begynder evt. med lidt smagsprøver af grød, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13-13.30 - tidspunktet varierer efter hvor lang en formiddagslur hun tager. Her sover hun måske 2 timer, måske 2½ time

Eftermiddag 16-17: Ammes

Powernapper, tager her dagens korteste lur, måske kun 20-30 minutter

Aften 19.30: Ammes hyppigt i løbet af aftenen, dier efter behov.

Alt efter hvor sen dagens 3. lur ligger vil puttetidspunktet om aftenen være enten før eller senere. Sover hun først dagens 3 lur mellem kl. 18-19 f.eks. så vil hun naturligt ikke kunne sove til natten allerede kl 20, men måske først være parat kl. 22.

Sen aften: Ammes

Nat: Ammes

Ud over at I skal have fokus på at hun puttes til de rigtige tidspunkter og hvad man kan forvente af hendes alder lige nu med hensyn til søvn, så er det også vigtigt at I ved, at I ikke kan putte hende i seng og regne med at hun så falder i søvn. Det er helt naturligt at hun viser et stort behov for tryghed. Det er naturligt i forhold til hendes alder og det vil ændre sig i takt med at hun bliver ældre.

Det er naturligvis uholdbart i længden, hvis hun kun kan sove i jeres favn eller ved at I vugger hende og derfor er det ganske udmærket at lære hende, at sove for sig selv. Altså at hjælpe hende til en god rytme også for jer alle på sigt.

Det ...


Annonce

... er naturligt at hun skal have mælk inden hun skal sove og at brystet indgår som en naturlig del af det at blive puttet. Hvis hun ikke ammes i søvn - hvilket hun faktisk godt må blive lige nu, som situationen er hos jer, så vil det være godt at erstatte brystet med en sut, så den indgår som en del af putteritualet. Det vil være hensigtsmæssigt at hun ammes og når hun så efterfølgende viser træthedstegn, så gør I klar til at putte hende.

Her kan det være en god idé at I svøber hende. Det at være svøbt vil give hende fornemmelsen af tryghed og at være tæt - men det vil være af et klæde og ikke af jeres arme.

Hun er for stor til sin lift nu, den skal hun ud af og i stedet skal hun puttes svøbt i sin seng eller i sin barnevogn. For at seng og vogn ikke skal føles for stort og utrygt for hende, vil det være en rigtig god idé at hun svøbes godt i dynene eller at I køber en voksipose, slee-bee, duniduo eller lignende som hun fremover puttes i. Den har den store fordel at hun kan puttes stille og roligt i den indendøre og så kan hun flyttes ud i den, når hun skal lære at sove ude. Selve posen kan altså blive det trygge for hende fremover og vil gøre at hun så kan sove stort set alle steder, hvis bare hun har den :)

I fortæller at I putter hende i soveværelset, ruller for, venter på at hun gaber, klør øjne, tager hende op, giver hende mad og går rundt med hende .... og så går i tilbage i soveværelset og putter hende i liften. I søger for ikke at have øjenkontakt og så vugger I liften ...

For mig lyder det altså helt forkert - det lyder som om at I prøver at putte hende langt før hun egentlig er parat. I er meget fokuserede på at hun ikke må få mælk i forbindelse med putningen og hun må heller ikke få øjenkontakt. Men hun skal have både mælk og øjenkontakt, hun skal mærke at I er der og hun skal først puttes, når hun er parat til at sove ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I er nødt til at skifte spor og jeg vil anbefale at I læser min bog "Sådan får du dit barn til at sove!"

Den rutine I har om natten, hvor der er ro på, hvor hun bare får brystet, falder i søvn og sover videre - det er præcis samme ro I skal skabe, når hun skal puttes om aftenen.

I skal give hende mælk, se på hende, lytte til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng. Hun skal her være svøbt og hun skal have sin sut.

Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Ligger hun i barnevognen, så tril den frem og tilbage og lul hende til ro.

Håber mine tanker hjælper videre på vej. Fortsat held og lykke:)

Fortsat god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Overtøj til børn

Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.

Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...

Læs mere i Babylex

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce