Annonce

Annonce

Svar: Selvstændighedsfase og svag mor


1. november 2010

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Jeg tror ikke din datter har "lugtet lunten" og er udspekuleret og regner den ud ... men der er ingen tvivl om at hun er i en undersøgende alder og heri ligger også, netop at undersøge, hvordan du reagerer på ting hun siger og ting hun gør. Derfor kan hun naturligvis godt prøve lidt grænser med dig, for netop at få din reaktion og lære af det - men ikke fordi hun er udspekuleret eller bruger det beregnende ... håber du fornemmer forskellen :)

Der er ikke noget i vejen for at du nogle gange vælger "de nemme løsninger" eller rettere sagt gør det hun vil og på den måde hun vil - netop fordi hun også har brug for at føle at hendes mening tæller, at hun har noget at skulle have sagt. Hvis det derfor er lettere at få bleen på, når hun står på gulvet i stedet for at ligge på puslebordet, så gør det. Hvis det er lettere at få hende i tøjet, hvis du viser hende billeder i jeres digitale billederamme - så fred være med det. Det synes jeg på ingen måde er problematisk.

Du har ret i at du skal passe på med ikke at stille for mange spørgsmål og ikke give hende for mange valgmuligheder, for det kan hun slet ikke rumme. Hun vælger impulsivt og lystbetonet og skifter derfor mening meget hurtigt, så det hun vil det ene øjeblik, vil hun måske ikke det næste øjeblik. Derfor er det udmærket at du tager beslutninger og vælger for hende.

Nogle gange ...


Annonce

... behøver du faktisk heller ikke sige, hvad du gør og hvad der skal ske. Nogle gange er det en fordel at forberede hende og forklare, men andre gange er det faktisk helt fint ikke at sige så meget, men bare gøre det der skal gøres. I stedet for at tale med hende om at "nu skal du have tøj på" så kan du prøve at tage hende op til dig, bære hende ind på værelset, sætte dig med hende på skødet og så bare knuse, kramme kæle lidt - og stille og roligt gå igang med påklædningen. Tøjet kan du finde frem på forhånd, så det bare ligger klar.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I det hele taget er det en god idé at sætte sig med hende, give hende masser af fysisk kontakt og nærhed og det vil også være rigtig godt, at du en gang imellem, når hun forsøger at løbe væk fra dig - fanger hende og ikke skælder ud, men i stedet giver fysisk kontakt og masser af nærhed. Gør som om at du spiser hende, leg at du er en løve der spiser hendes krop, kild hende, få hende til at grine og lad hende mærke dig. At vende situationerne om, vil ofte være rigtig godt. Det er nemlig din opmærksomhed hun ofte søger, hun afprøver, hvordan du vil reagere og ved netop at give hende ekstra fysisk knotakt og gøre det til noget sjovt og dejligt, så vil hun bagefter ofte kunne slappe mere af og I kan gå igang med at tage tøj på, stille og roligt.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med hende og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce