Annonce

Annonce

Svar: Byttet om på dag og nat


31. oktober 2010

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Diana

Vores døgn er opdelt i lyse og i mørke timer og vi er sådan indrettet at vi så vidt muligt er vågne, når det er lyst og sover når det er mørkt. Det er vores indre ur, det der også hedder vores cirkadiske rytme.

Det indre ur kører upåklageligt hos voksne, men hos små børn skal det fin-tunes lidt og derfor er det vigtigt, at du forsøger at skabe aktivitet med og omkring din lille dreng i løbet af dagen, så han så vidt muligt er vågen, når det er lyst (selvom han naturligvis også skal sove) og at du om natten, forsøger at holde aktiviteterne på så lavt et niveau som muligt.

Det vil være rigtig godt at du ikke tænder lys om natten, at du ikke skifter din dreng, med mindre han har afføring og hvis du f.eks. kan nøjes med at tage ham over til dig og så ligge ned og amme ham om natten, vil det være rigtig godt. Naturen gør sit ved at "sænke" lyset om aftenen og rent instinktivt går verden i et andet gear ud på aftenen. Det er det gearskifte, din dreng skal lære at kende og tage ind i sin krop. Og det skal du hjælpe ham med, ved at stimulere ham om dagen og stimulere mindst muligt om natten.

Amning, jeres rytme om dagen, hans dagslure osv. har naturligvis alt sammen noget at sige - rytmen dag og nat hænger jo sammen. Du har ret i at det på sigt er uhensigtsmæssigt at han sover fra 17-04 og at I skal have ændret på dette.

Samtidig fortæller du, at du oplever at han spiser meget hyppigt og spørgsmålet er, om han ikke lige nu er igang med at øge din mælkemængde lidt ...

Jeg vil faktisk anbefale dig at du forsøger at amme ham, når han vågner fra en lur. ...


Annonce

... Her lægger du til det ene bryst, sørger for at han spiser effektivt og godt der. Herefter skal han så bøvse, leges lidt med, så skal han skiftes og inden han så skal sove igen, så lægger du ham til modsatte bryst. Næste gang han så vågner af en lur, så starter du med at lægge ham til der, hvor han stoppede sidst, lader ham spise rigtig godt fra den side og herefter lader ham bøvse, lege, pludre med dig også - aktivere og stimulerer ham - og så får han fra modsatte bryst inden han så atter skal sove.

På den måde kan du for det første sikre ham ekstra mælk i maven og dermed sikre ham en lidt længere søvn. Det vil også kunne påvirke ham til en lidt længere vågenperiode mellem sine lure og det vil på den måde også ændre på hans putte tidspunkt om aftenen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan også med fordel prøve at indføre et bad sidst på eftermiddagen eller om aftenen, fordi han naturligt vil være vågen, når han bades. Igen aktivitet - dog en aktivitet, hvor han igen først får mælk, så bades og derefter mælk igen og så kan han blive puttet og sove godt. At lægge et bad ind mellem lurene kan være en måde at forlænge vågenperioden lidt og på den måde igen få rykket på hans puttetidspunkt om aftenen.

At amme ham af to omgang mellem hver lur, vil også kunne gøre at han begynder at søge brystet lidt mindre - både fordi mælkemængden øges, men også fordi at jo mere han fyldes op om dagen, jo mindre vil han søge brystet om natten. Mælk om natten skal han dog stadig have og netop natamning er vigtigt for opretholdelse af mælkemængde.

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine meget brugbare råd og ikke mindst for din omsorgsfulde respekt for børnene.

Tak fra Pernille
Sophus´ mor


Annonce