Annonce

Annonce

Svar: Skrigeanfald om natten


31. oktober 2010

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære L

Når jeg læser dit brev, så får jeg lidt mistanke om at din datter måske har et anfald af natteskræk .. og at det slet ikke handler om selvstændighedsalder og trods ...

Natteskræk er ofte forfærdeligt for forældre at opleve, for det kan se meget voldsomt ud. Natteskræk en delvis opvågning af den dybeste non-REM-søvn og det betyder at barnet faktisk sover, selvom det ofte ser vågen ud.

Man oplever det ofte ved, at barnet vågner med et skrig, sætter sig op i sengen, har åbne øjne, taler konfust og usammenhængende og forsøger man at trøste og berolige barnet, så bliver man skubbet væk.

Netop fordi det forekommer imens barnet stadig sover (i modsætning til mareridt, som man vågner af), så er det normalt uhensigtsmæssigt at tænde lys og tage hende op. Det vil forvirre hende ekstra meget, hvis hun vækkes og spørgsmålet er om ikke I simpelthen får vækket jeres datter, når I forsøger at berolige hende. Og når hun så vågner, så bliver hun forvirret og konfus over, hvad der sker, hvad der foregår og så er det at hun måske begynder at kaste sig rundt, skrige osv. - simpelthen fordi hun ikke forstår hvad der sker.

Mit råd er derfor at I prøver at tage det stille og roligt og ser om I ikke kan få hende lagt ned i gen og få hende til at sove videre. Lad være med at tale for meget til hende, for så risikerer I at blive en del af hendes drøm. Pres hende ikke til at blive holdt om, da hun vil afvise dette og det vil også frustrere jer selv.

De fleste børn vokser fra det, men nogle børn har det i voldsommere grad en andre ...

Giv hende en drypfri kop ved/I sengen, så hun selv kan tage sig lidt vand, hvis hun vågner og er tørstig om natten. Indfør også en godnatgrød, så I er sikre på at hun er fyldt rigtig godt op med mad inden hun skal sove og ikke går sulten i seng. Vi sover alle bedst på fyldt mave :)

Brug også tid ved sengekanten om aftenen. Sid hos hende, tal om dagen og alt hvad hun har oplevet. Der sker rigtig meget i hendes liv, som du selv er inde på ...


Annonce

... og der er meget hun skal forholde sig til. Både at din mave vokser og at der komme en lillebror snart. Hun ved godt hvad en baby er, men hun ved endnu ikke hvad det kommer til at betyde, hvor meget det vil påvirke hendes hverdag. Hun hører dog at det er noget I taler meget om og andre i omgangskredsen taler meget om. Pladsen på dit skød bliver mindre og mindre og du løfter hende heller ikke som du gjorde tidligere. Der bliver ændret på værelse, seng, noget af hendes legetøj skal overgå lillebror osv. - Der er meget at forholde sig til.

Samtidig oplever hun rigtig meget i løbet af dagen, hun har en alder nu, hvor hun leger med andre børn og også oplever den modstand det nogle gange giver. De vil jo ikke nødvendigvis det samme som hun gerne vil, de skubber, tager ting fra en, stiller krav til leg osv. Det er en ny og en svær verden for hende at finde rundt i.

Det er alle disse ting du skal prøve at tale med hende om, om aftenen, når hun skal sove. Ved at tale om dagens forløb, så får hun en masse tanker bearbejdet og vil derefter bedre kunne falde til ro. Man kan således godt, de aftener, hvor du måske oplever at hun har svært ved at give slip på dagen, sætte dig på sengekanten og tale lidt med hende om den dag I har haft. "Sikke en dejlig dag, da du vågnede i morges fik du havregrød - uhm, det smager godt, så kom du i vuggestue og legede med ... det var sjovt, så skulle du ud at løbe og så faldt du og slog hul på knæet - AV!" og så kigger I på plasteret og hun mindes hvad der skete ... osv. osv. Det er vigtigt at få sat ord på ting der er sket, så hun får lidt af det bearbejdet :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Om hun kan vågne fordi hun nogle gange kommer senere i seng, fordi far og datter leger på legepladsen .. jeg tror nu ikke det er årsagen og far skal ikke have skylden :)

Tilsidst vil jeg lige sige at jeg ikke er enig i at børn i "trodsalderen" bare skal rase ud og ignoreres. Men det er en helt anden snak ... :)

Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid velovervejede og medfølende svar. Som førstegangsmor henter jeg megen støtte i din brevkasse.

Mor S - mor til pige på 6 måneder


Annonce