Svar: Babys udvikling
Kære Katrine
I 0-3 måneders alderen kan du gå ud fra følgende milepæle:
- Barnets arme og ben strækkes gradvist ud.
- Når barnet ligger på ryggen holder det hovedet og kigger på dig, når du pusler det og det bliver dygtigere og dygtigere til at følge dig med øjnene og vil også følge legetøj, rangler og lignende, som du viser det.
- Barnets gråd bliver mere og mere nuanceret og barnet begynder at smile bevidst. Øjenkontakten bliver bedre og barnet begynder at pludre og lærer stille og roligt at pludre i dialog.
- Det spæde barn vil kunne vende hovedet, når det ligger på maven og når barnet er 3 måneder, vil hovedkontrollen være så udviklet, at barnet kan kigge sig omkring.
- Når barnet er 2 måneder, vil det sutte på sine hænder
I 3-6 måneders alderen:
- Barnet iagttager sine hænder, åbner og lukker dem, bevæger dem og er fascineret af hænders bevægelser. Både egne hænder og dine hænder
- Barnet kan holde hovedet selv og dreje det efter lyd
- Barnet pludrer meget, både til personer og til legetøj og ler med klukkende latter, som kommer helt nede fra maven
- Holder man barnet om livet, vil det i oprejst stilling støtte på benene og sidst i perioden begynder barnet at lave hoppebevægelser
- Når barnet ligger på maven, ligger det på albuerne. Sidst i perioden vil barnet ligge fint med strakte arme. Barnet vil i 3-4 måneders alderen forventes at trille fra mave til ryg.
- Barnet tager fat i legetøj, i starten usikkert men bliver dygtigere og dygtigere. Sidst i perioden vil barnet kunne ...
... skifte ranglen fra hånd til hånd og putte den i munden.
- Ligger barnet på ryggen og man holder det i hænderne, vil det kunne trække sig op til siddende stilling og holde hovedet selv hele vejen.
- Når barnet ligger på ryggen, vil det gribe fat i sine fødder og derfra lære at trille om på siden og videre om på maven. Her er de fleste børn 5-6 måneder.
Du fortæller at din datter ikke er så glad for at ligge på maven - det kan handle om flere ting. Måske har hun fået et vrid i sin nakke eller skuler i forbindelse med fødslen, så hun er generet af at ligge på maven og skulle løfte hovedet ... måske er det simpelthen fordi hun ikke har været vant til det. Netop fordi hun protesterer, så har du måske ikke gjort det så meget ...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal medtænke at det at ligge på maven også er at ligge hen over dine lår, eller ligge med maven på din underarm, når du bærer hende rundt. Det er også vigtigt at hun ikke sidder i skråstol eller andet, men i stedet konsekvent lægges på et tæppe på gulvet og gør det til en fast vane, altid at lægge hende på maven, når du lægger hende fra dig og hun er vågen. Det er i maveliggende stilling at hun udvikler sine muskler, bevægelser og også balance.
Du kan købe en stor gymnastikbold, som du kan lægge hende på maven hen over og så samtidig vugge hende ... Du kan også købe et lamaze drejetæppe, det hjælper nogle børn, der er kede af at ligge på maven ... Om andre laver noget tilsvarende tør jeg ikke sige ...
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Menstruation - efter fødsel
Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.
Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)
Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.
Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.
Du hører nok fra mig igen
Knus fra mig