Svar: Renlighed, fysisk klar men ikke psykisk
Kære mor
At blive renlig har naturligvis nogle fysiologiske faser, som handler om at kunne mærke tisse- og afføringstrang og kunne nå at sige til lige inden og også holde sig indtil man når toilettet. Men det er naturligvis ligeså vigtigt at barnet er mentalt parat og det er for mig meget vigtigt at man har ikke presse på og forsøger at forcere noget, for så går det ofte galt og tingene trækkes ud.
Jeg anbefaler derfor også at man beholder bleen på og indfører faste toilettider. Det er for mig meget vigtigt at barnet mødes og anerkendes og at barnet oplever det at træne renlighed som noget positivt og noget der giver barnet små sejre, små oplevelser af succes.
Når bleen forbliver på, så oplever barnet en succes med en tør ble - og det er super godt, så kan samme ble bruges igen. Også selvom der måske er kommet lidt dryp i bleen, så er det ligemeget, den føles stadig tør og er fin at genbruge. Hvis bleen tages for hurtigt af, så sker der for mange uheld og gentagende våde bukser = gentagende nederlag.
Som jeg læser dit brev, så har I (efter råd fra vuggestuen) nok taget bleen af for hurtigt. Men jeg forstår dit brev sådan, at han har ble på nu, så når han har afføring så foregår det i en ble ... Det er helt fint, han skal have tid og der er, som du skriver, tale om at han fysiologisk har helt styr på, hvad der sker, men at han mentalt har brug for tid.
Jeg synes ikke I skal kræve af ham, at han skal gå på toilet eller potte, men jeg vil anbefale jer, at I laver en aftale med ham om at han går ud på badeværelset. Han skal ikke gå ind på sit værelse, men ud på badeværelset, fordi det er der vi har afføring. Det er helt fint, at han gerne vil være alene, anerkend dette, men hold fast i at det er på badeværelset det foregår.
I skal ikke indføre flere toilettider end I allerede har. Det er vigtigt at han også selv får mulighed for at mærke og fornemme at det er tid. Samtidig ...
... kan man have en formodning om at han, netop fordi afføring kommer til at foregå på badeværelset og ikke på eget værelse, at han så stille og roligt vil prøve at gå på toilettet. Igen er det fint, at han er alene, for det kan give ham mod til at prøve i sit eget tempo.
Med hensyn til mine råd om drilleblære og drilletarm, så handler dette om at fratage barnet skyldfølelse. For det er ikke barnets skyld, at der nogle gange sker uheld, eller at de har svært ved det. Børn vil som udgangspunkt gerne gøre det, de ved gør forældre stolte og glade for dem og derfor er det for barnet et nederlag, ikke at kunne leve op til forældrenes forventninger. Og for at fjerne denne følelse, så er det en rigtig god idé at forklare barnet, at det ikke er barnets skyld, men at man godt kan have en blære eller en tarm der driller og at I vil hjælpe hinanden med at få den til at holde op med at drille.
For børn ved jo godt at man ikke må drille nogen, så de kan godt forholde sig til at lave samarbejdsaftaler her og forstår at det er blæren eller tarmen og altså ikke dem, det er galt med :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der findes flere børnebøger om børn der skal være renlige. Men man kan også udmærket låne eller købe bøger som handler om hvordan vores krop fungerer. Hvad sker der med maden vi spiser, hvordan kommer den ned i maven og ud som pølser osv. Ligesom det kan være en god idé at tale om afføring og gøre det til noget helt naturligt og almindeligt.
Mange børn har nemlig en oplevelse af at afføring er en del af dem selv og de har meget svært ved at give slip på afføringen, trække ud og se den forsvinde, for hvor forsvinder den hen ... Det handler derfor meget om at få det gjort naturligt og her kan man læse bogen "Muldvarpen der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved" eller bogen "Gæt en lort" af Sebastian Klein.
Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med ham :)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
Viden om børn:
Vitaminer børn
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:
- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.
- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...
Navle
Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.
Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...