Svar: Sove på maven - 1 mdr.
Kære Christina
Tillykke med lillesøster, hun lyder til at være en rigtig fin lille pige, som trives godt med amning - dejligt :)
Det er rigtigt at det nogle gange kan hjælpe lidt på maveuroen at lægge barnet på maven - især hen over dine ben eller på din brystkasse, som du også beskriver.
Børn må gerne ligge på maven, faktisk er det vigtigt at de ligger på maven, fordi de derved får styrket deres nakke og rygmuskler, MEN det bør være når de er vågne eller når du er ved siden af hende, så du kan holde øje med hende hele tiden - og du skal selv være vågen!
For det er jo, som du også er inde på, risikoen for vuggedød som man er bekymret for og det er en bekymring som skal tages alvoligt. I begyndelsen af 1990’erne fik man dokumentation for at børn der sov på maven var i øget risiko for vuggedød. Derfor ændrede Sundhedsstyrelsen sine anbefalinger om spædbørns sovestilling og dette medførte et kraftigt fald i hyppigheden af børn der dør vuggedød.
Man har påvist at risikoen for vuggedød ...
... er op til 10
gange højere, hvis barnet sover i maveleje i forhold
til rygleje. Man har også påvist, at risikoen for vuggedød er dobbelt så stor, hvis barnet sover på siden. Det er altså ikke uden grund at man anbefaler at børn skal sove på ryggen
Det anbefales ikke at man sover sammen med sit barn og det kan være problematisk, hvis du sover med hende på din brystkasse om natten. Der er her stor risiko for at din datter bliver overophedet og hvis hun får en for høj legemstemperatur, så kan der dannes det der hedder interleukiner, som kan have en hæmmende effekt på åndedrætscentret og medføre død. Man mener at årsagen til mange vuggedødsfald er, at børn der sover på maven ikke kan komme af med overskydende varme.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så om dagen hvor du er vågen, så er det helt fint at hun ligger hos dig og finder roen på din brystkasse - intet er jo mere dejligt end at sidde med sit spædbarn der :) Men om natten, bør hun sove med lidt afstand til dig og med sin egen dyne.
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.
Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)
Kærlig hilsen
Christine, mor til to