Annonce

Annonce

Svar: Far kan stadig ikke putte og trøste om natten


13. oktober 2010

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Søvnige mor

Planen for dagen ser umiddelbart fin ud, men med den alder din datter har nu, vil det være rigtig godt, at du begynder at give hende mere mad i stykker, brødhapsere, kogte grøntsager, pastaskruer og lignende som hun nu selv skal igang med at spise. Det lyder dog ikke som om at jeres datter vågner og søger jer om natten, fordi hun har brug for væske eller mælk ... derimod handler det sandsynligvis om måden hun falder i søvn på og det handler om søvnassociationer.

Søvnassociationer er ting vi forbinder med at skulle sove. Faste rutiner eller ting, vi har behov for, for at kunne falde i søvn. Det er for voksnes vedkommende ofte at læse en bog, gætte kryds og tværs, lytte til et stykke afslappende musik eller lignende. For små børn er søvnassociationer ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget og være i tæt favn med mor eller far. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. Øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociationer er gode, fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted, hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne.

Som jeg læser dit brev, så får din datter flaske og falder herefter i søvn tæt ind til dig, i din favn. Det er trygt og lyder omsorgsfuldt og dejligt, men det er sådan, at det som er startet som noget godt og hensigtsmæssigt kan udvikle sig til at blive uhensigtsmæssigt og det er nok ved at ske hos jer. Hvis din datter med den alder hun har nu, er afhængig af at være i din favn for at kunne sove, så er det en uhensigtsmæssig søvnassociation. Så vil man nemlig kunne komme ind i den problemstilling der ligger i at din datter ikke er i stand til at komme videre i søvnen uden at du har hende tæt på dig hele natten igennem...

Det er fint at du giver hende flaske inden hun skal sove, det er et reelt behov for mælk og naturligt at det indgår som en del af hendes putteritual. Men hun bør ikke falde i søvn i din favn. Det er vigtigt at hun lige når at registrere hvor hun bliver lagt, og det er også vigtigt ...


Annonce

... at hun falder i søvn der, hvor du ønsker hun skal sove. Det er således uhensigtsmæssigt hvis du lader hende falde i søvn i din seng og når hun så sover, så flytter du hende.

Så længe hun ligger hos dig i din seng, tæt sammen med dig eller du vugger hende i søvn i din favn, så vil hun naturligt søge dig igen og igen - og falder hun i søvn i din seng og du så flytter hende, så vil hun blive ked af det og frustreret, fordi hun vågner op og registrerer at hun nu er et andet sted og vil ikke kunne sove videre, før hun atter mærker at du er der ...

Jeg plejer at sammenligne det med at du falder i søvn ved siden af din mand, du forventer naturligt at han så ligger hos dig om natten. I løbet af natten vågner du op flere gange, du registrerer det ikke, men din underbevidsthed registrere at alt er som da du faldt i søvn. Du sparker dynen lidt af, trækker den op og om dig, drejer dig, skifter stilling og du putter din ind til din mand .. Hvis han er væk, så vågner du lidt mere op, du lytter - er han mon gået på toilettet, hvis du kan høre ham falder du måske til ro igen, hvis han er helt væk og alt er stille, så våger du yderligere op. Du bliver urolig, forstår ikke hvor han er blevet af, kan du ikke høre ham eller reagerer han ikke på din kalden, så stiger du ud af sengen og leder efter ham. Han er din søvnassociation, han skal være der ellers er der noget galt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sådan er det også for din datter. Når hun falder i søvn tæt omsluttet af dig, så vil hun naturligt sikre sig at du stadig er der hele natten igennem, når hun har sine små naturlige opvågninger. Hun vil savne dig, savne din nærhed og hun vil vågne, være urolig, græde, søge din nærhed og kontakt hele natten igennem og vil naturligt ikke kunne sove uden at få dette igen.

Derfor er løsningen hos jer, at hun nu lærer at sove uden at være i tæt favn, men stadig med jeres beroligende lyde, hænder, vugge hende lidt imens hun ligger i sin seng osv. så hun stille og roligt lærer at sove der, hvor I ønsker hun skal sove og kommer væk fra dobbeltsengen :)

Jeres datter søger dig, fordi du er hendes søvnassociation, du er det hun forbinder med tryghed, når hun skal sove. Du kan godt erstattes af far, når du ikke er hjemme, fuldstændig ligesom du også kan sove hos andre, uden din mand - men du sover bedst, hvis han er der og hun sover også bedst, hvis du er der :)

Håber ovenstående forklarer lidt om hvad der sker hos jer og hvordan I kommer videre - fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystbetændelse

I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.

Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.

Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...

Læs mere i Babylex

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce