Svar: Svårt att somna i egen säng
Hej med dig
Når børn er 18-20 måneder gamle (nogle lidt før, andre lidt senere) så begynder de at få lidt farefornemmelse. De begynder at opleve verden større og mere farlig end tidligere og ofte ser man at børn netop i denne alder, kan vægre sig mod at blive lagt i seng, ligesom de også kan vågne om natten, græde ulykkeligt og næsten virke til at have mareridt.
Det handler om den udvikling de lige nu går igennem, din dreng kan gå og løbe nu, han klatrer op, finder ud af at han her højt oppe og ikke selv kan komme ned. Han falder og slår hul på knæet, det bløder måske ... Han oplever også mere modstand fra omverdenen - fra dig, fordi du nogle gange holder fast i ham fordi han ikke må løbe ud på vejen eller fordi du siger mere "nej!" hele dagen igennem, - han får lige nu flere nej'er end han tidligere har fået.
Han møder også modstand fra andre børn, de skubber, tager ting ud af hånden på ham, river ham i håret, nogle børn bider sågar hinanden i denne alder og alt sammen påvirker det ham og hans oplevelse af verden. Pludselig er alt ikke så trygt og dejligt, som han troede, verden er stor og kan være svær at færdes i.
Der er altså en ...
... periode lige nu, hvor børn ofte har svært ved at sove og ofte også vågner og græder om natten. Han har brug for mere fysisk kontakt og nærhed for at sove lige nu og virker sandsynligvis også lidt mere pylret i løbet af dagen. Han vil helst være på arm, klynger sig måske til dine ben, virker måske lidt mere morsyge end tidligere og har ikke helt samme mod på omverdenden som han tidligere har haft.
Det er vigtigt at give ham den nærhed han beder om og hjælpe ham til at sove netop ved at være hos ham, berolige ham, holde ham i hånden, kærtegne ham. Det vil være fint at sidde hos ham om aftenen, bruge 10-15 minutter på at læse en godnathistorie, synge lidt for ham og bare være der, så han falder helt trygt i søvn og så ændrer det sig normalt igen, stille og roligt. Men lige nu har han brug for den ekstra nærhed og fysiske kontakt og det er meget fint, at du lytter til dette.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
På samme måde er det helt okay, at du lægger dig med ham i sengen om natten, når han vågner og græder. Giv ham den nærhed og tryghed han har behov for lige nu :)
Håber ovenstående hjælper videre på vej og giver lidt forklaring på hvad der sker hos jer, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder