Svar: Mad mad, og atter mad
Kære Mie
Så længe din datter ikke har problemer med sit indtag af mad om dagen, så må du forsøge ikke at gøre for stort et nummer ud af, hvordan, hvad og hvor meget hun spiser om aftenen ... Hun lyder jo til at være en pige i god trivsel og som i løbet af dagen spiser rigtig fint, så at hun ikke spiser særlig meget aftensmad eller spiser meget selektivt, er okay.
Hun har naturligvis en alder, hvor hun er meget bevidst om hvad hendes opførsel gør ved jer og hvor hun også prøver grænser. At lukke munden, skubbe tallerkenen væk osv. giver med det samme en reaktion fra jer og hun bliver meget hurtigt centrum for middagsbordet. Det ved hun godt og det vil hun naturligvis gerne være. Derfor er det vigtigt at I forsøger at give hende madro og ikke taler om hvordan eller hvad hun spiser, men simpelthen lader hende spise uden særlig opmærksomhed eller interesse fra jeres side.
Det er naturligvis vigtigt at I spiser almindelig børnevenlig mad og det er meget fint at hun er glad for rugbrød. Hun må meget gerne få 1/2 skive rugbrød om aftenen sammen med den varme mad. Maden skal serveres adskilt og det vil være godt at give hende en tallerken opdelt i rum, ...
... så I kan ligge rugbrød i et rum, pastaskruer i et andet, kød i et tredje og grøntsager i et fjerde, - er der fem rum, kan hun få sovs i det, ellers kan hun få lidt sovs, dressing osv. i en lille skål ved siden af, netop fordi børn tit godt kan lide at "dyppe" :)
I skal også lade hende være med til at lave mad, hun kan sagtens dække bord, hun kan sagtens sætte skåle med mad på bordet og hun kan også sagtens være med til at tilberede maden, hun kan godt i en alder af 2½ år være med til at røre i frikadellefarsen, skære agurk ud, bage boller, lave pizza osv. og jo mere hun er med i forberedelserne, jo sjovere er det også at spise maden.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er også en god idé at servere rester af aftensmaden til frokost, for på den måde får hun jo alligevel noget af maden og så vil det også være en god idé at lade hende få lidt før I sætter jer til bords. Børn er ofte sultne når vi går igang med aftensmaden og det er vigtigt at udnytte dette, hvis I kan få lidt grøntsager eller lidt frikadelle eller lignende i hende inden, så behøver I ikke gå så meget op i at hun ved middagsbordet spiser mest pasta ...
Håber I kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Brystpumpe
En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.
Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.
Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!