Svar: Hjælp til at tygge og synke
Hej med dig
Din datter har brug for at sidde med noget i hånden selv, det kan være brødskorper, stykker af frugt eller bær, agurk eller lignende.
Det at bruge sine gummer, tygge og gnaske i noget gør at hun får øvet sig mundmotorisk. Samtidig lærer hun at det man putter i munden kan smage forskelligt og netop det at motivere barnet, give barnet lyst til at smage og undersøge med munden er vigtigt i forhold til lysten til skemad.
Hun lærer, når hun sidder med noget, at sutte på det, opbløde det med spyt, gumle på det og hun får naturligt en fornemmelse for, hvor langt ind i munden det kan komme før brækrefleksen stimuleres ...
Hun skal derfor sidde med noget for at øve sig og er stadig for lille til at kunne bide af noget selv - men du må også gerne nogle gange holde noget for hende, som hun så kan sutte på, det er også helt fint :)
Og så skal hun have små hapsere, små bidder at tygge på og det er her en rigtig ...
... god idé at du giver hende dem med fingrene, når hun har så svært ved at finde ud af det. Du skal forsøge at få de små hapsere ind i mundvigen på hende, så hun med det samme får tygget sammen på dem, hapserne skal altså ikke ind foran i munden, for så er det for svært for hende at føre dem med tungen over i siden, tygge og føre dem bag i munden og synke.
Det vil også hjælpe hende at du giver hende hapsere med fingrene og giver hende mos med ske og at mosen stadig er godt moset. Så du adskiller tingene lidt - det er ganske fint at du lige nu kører en rutine, hvor hun lærer at det hun får med ske skal mere eller mindre bare synkes, men det der kommer til hende med fingrene skal tygges :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så skal du i øvrigt vide, at børn der er blevet ammet naturligt har en rigtig godt udviklet kæbemuskulatur, så hun skulle meget gerne kunne tygge, hun skal bare lige have lidt øvelse og finde helt ud af hvordan :)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Zoneterapi
Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.
Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.
Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.