Annonce

Annonce

Svar: Hvor langt skal et måltid vare?


10. oktober 2010

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Stort stort skulderklap til dig, hvor er det flot gået, at du har fået skruet så meget ned i antal amninger og at jeres datter nu er begyndt at spise mere rigtig mad! Super!

Et måltid bør ikke vare mere end 20-30 minutter i alt, hun kan slet ikke koncentrere sig så længe ...

Jeg vil foreslå dig at du konsekvent starter hvert måltid med noget hun kan sidde med i hånden, brødskorper, stykker af frugt, agurk eller lignende og lader hende gumle lidt på det. Det sætter gang i spytproduktionen, hun får fornemmelsen for hvad der nu skal ske, - at det er spisetid og hun vil nyde at sidde med noget selv, hvorefter du så følger efter med lidt skemad, så hun får det hun skal have :)

De 3 amninger hun har behov for, med den alder hun har, må og kan meget vel ligge aften, sen aften og tidlig morgen. Det kan således godt være amningerne om dagen som forsvinder først og natamningerne der svinder sidst, faktisk vil det ofte være sådan.

Du kan også vælge at lægge amningerne aften, en gang i løbet af natten og så inden middagslur, det vil også være helt fint at hun stadig får en amning midt på dagen :) Du er her nødt til at gøre det, som du fornemmer vil fungere for jer begge.

Din datter virker naturligt stadig sulten om dagen, da hendes indtag af rigtig mad ikke helt er nået op på hendes egentlige behov endnu. Samtidig er hun jo vant til at kunne die hos dig og det er naturligvis et savn, at dette er skruet så meget ned som det er, så hendes søgning mod brystet kan også handle om tryghed og vanen, det hun kender mere end det handler om et reelt behov for mad.

Du kan med fordel supplere hende ...


Annonce

... med en godnatgrød inden sengetid, så du er sikker på at hun er fyldt rigtig godt om med mad i maven inden hun skal sove og derfor ikke søger brystet om natten, fordi hun er sulten ... Det kan også være en banan hun får inden sengetid, da der ikke er så langt imellem at I spiser aftensmad og hun puttes :)

Din mælkeproduktion er og vil naturligt gå ned når hun ikke længere dier så hyppigt som før og det er helt naturligt og også godt, men der vil stadig være mælk til hende at komme efter - ellers ville hun heller ikke søge brystet og ville ikke ligge der, hvis hun ikke fik noget ud af det. Så hun får altså hvad hun har behov for stadig væk og har netop mere plads i maven til mere sufficient kost :)

Behovet for natmåltider forsvinder ikke helt af sig selv, da det netop er amningerne her som ofte bibeholdes. De fleste børn vil i 10-12 måneders alderen trives med 2 amninger i døgnet og de vil ofte ligge aften og sen aften eller aften og meget tidlig morgen - f.eks. kl. 20 og kl. 04 ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når hun bliver et år, vil det ofte være amningen sen aften eller tidlig morgen der forsvinder og amningen inden putning kan bibeholdes sålænge både mor og barn trives med det :)

Når du trapper ud af natamningerne vil det være rigtig godt at du sætter kærtegn, beroligende ord, måske en putteklud eller lignende i stedet, så hun får noget andet end brystet, en ny måde at falde til ro på og komme videre i søvnen på.

Du skal bruge de samme ritualer om dagen som du bruger om aftenen, så der igen er genkendelighed og dermed tryghed hele vejen igennem :)

Fortsat held og lykke med hende og bibehold endelig den gode gænge :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce