Annonce

Annonce

Svar: Skift i søvn og mad


8. oktober 2010

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mai-Britt

Når børn bliver 3-4 måneder, så sker der udviklingsmæssigt rigtig meget, som gør at de sover anderledes end tidligere og det er sandsynligvis den forandring du mærker lige nu.

Det handler for det første om søvnen og søvnens sammensætning, søvnen får lidt flere faser nu, er lidt anerledes inddelt end den er hos spædbarnet og det kan mærkes. Derudover er din datter også i en alder, hvor hun ikke vil gå glip af noget, hun er på oplevelsesrejse og skal følge med i alt - det er som om at hun ikke har tid til at sove ...

Børn i 3-4 måneders alderen vil altså sove kortere lure end de tidligere har gjort. De begynder at opleve mere af verden, følge meget mere med i hvad der sker omkring dem, de skelner mere og mere bevidst hvorvidt de er ude eller hjemme, om de er i favn hos mor eller en fremmed osv. Derfor vil børn i denne alder ofte ikke sove særligt længe om dagen, de powernapper mere, vil ligesom ikke give slip på oplevelserne og har brug for at få det hele med.

Det betyder ikke at det er fuldstændig uden struktur, faktisk vil det være super godt, hvis I nu begynder at arbejde på at hun skal sove 3 lure i løbet af dagen. Du skal regne med at hun har brug for at sove ca 5 timer i løbet af dagen, men det betyder også, at hvis hun sover 3-3½ time om formiddagen, så vil hun ikke kunne sove mere end ½1 time resten af dagen og det skal så fordels på to lure - en middagslur og en eftermiddagslur.

Hvis I trives med at din datter sover sin længste lur om formiddagen og powernapper x 2 resten af dagen, så er det helt fint. Det må hun gerne, sålænge hun har det godt og får den søvn hun har behov for, så er det fint. Men hvis du oplever at hun kunne have brug for at sove længere middagslur, for at eftermiddagen ikke skal blive for lang og for pylret, så er du nødt til at overveje om du vil vække hende om formiddagen og arbejde på en rytme, hvor hun så sover længere midt på dagen. Det kunne være at hun f.eks. kunne sove 2 timer om formiddagen, 2½ time over middag og ½ time sidst på dagen. Vær her opmærksom på at de 5 timer er gennemsnitlige, så nogle børn sover lidt mindre, andre en lille smule mere ... :)

Hendes uro om ...


Annonce

... natten kan også sagtens skyldes at hun har brug for at få mere mælk og hvis dette ikke er nok, så lidt skemad. Netop fordi hun lige nu har en alder, hvor hun er mere optaget af verden og hvad der sker omkring jer, end optaget af at spise, når hun ligger ved brystet (du oplever sikkert at hun slipper, smiler til dig, dier lidt igen, atter slipper osv. når hun spiser) ja så får hun ikke helt samme mængde mælk som tidligere og hun begynder måske at slatspise mere.

Derfor er det vigtigt at du er opmærksom på at hun skal fyldes rigtig godt op med mælk hele dagen igennem og at hendes søgning mod brystet om natten, godt kan være tegn på at din mælkeproduktion skal sættes lidt op igen. Netop ved at melde sig hyppigere og lægges mere til brystet øges din mælkemængde.

Det er fint at du har forsøgt med lidt skemad, men det lyder som om at hun lige nu har brug for en pause. Mit råd er derfor at du prøver at give hende mere mælk dagen igennem og mælken skal indgå som en fast del af hendes putteritual. Hun skal ammes inden hun skal sove - det vil være perfekt i forhold til den rytme hun skal have, når hun begynder fast med skemad. Her vil det nemlig være super, at hun får skemad, når hun vågner og får mælk inden hun puttes - hele dagen igennem, når I kommer til det :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Men lige nu, altså pause fra skemaden og mere mælk i hende og faktisk kan det være udmærket at du i en periode både prøver at amme hende lidt når hun vågner og derefter skifter hende, tumler og leger med hende osv. og så ammer du fra modsatte bryst inden du lægger hende til at sove. På den måde får du stimuleret begge bryster mellem hver lur og det vil for det første give hende mere mælk at sove på, men det vil også øge din mælkemængde i løbet af ca 2 døgn ...

Med hensyn til at bøvse, så må du prøve at få hende til at bøvse før hun falder i søvn. Lykkes det ikke, så må du bare lægge hende til at sove og så elevere hendes hovedgærde lidt, så luften bedre kan finde vej ud og op. Nogle gange kan det være nødvendigt at lægge hende til brystet en ekstra gang og det er helt fint. Andre gange er en sut en rigtig god løsning ..

Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forstoppelse

Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.

Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...

Læs mere i Babylex

Børnevaccinationsprogram

I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:

3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1

5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2

12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3

15 mdr.: MFR 1

4 år.: MFR 2

5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for alle dine råd og gode svar. Det er altid en utroligt stor hjælp at skrive til dig :-)

Tusind tak fra Camilla - mor til to.


Annonce