Svar: Lære at falde i søvn selv i egen seng
Kære Annemarie, Morten og lille Linus
Tak for jeres brev og velkommen til :)
Dejligt at høre, at I har læst min bog og jeg vil meget gerne dele lidt af mine tanker med jer :)
Som udgangspunkt er der ikke noget i vejen for at Linus bliver ammet og falder i søvn i favn, hvis han derefter blot sover trygt og roligt resten af natten. Så er bryst og favn jo ikke nogen dårlig søvnassociation for ham - det bliver først problematisk, hvis han begynder at vågne hver time natten igennem fordi han savner jeres favn og I derfor er nødt til at tage ham op og vugge han igen og igen hele natten igennem. Så længe I ikke skal det så er søvnassociationen for ham ikke blevet uhensigtsmæssig ...
Men jeg kan dog godt forstå, at I helst vil have ham væk fra at skulle være i jeres favn, fordi han jo er en fysisk stor dreng og ikke bliver lettere at bære rundt på :)
Han lyder dog til at være en meget tryghedssøgende dreng, som altid har haft brug for at mærke jeres nærhed og som er meget afhængig af jer, for at kunne lukke af for verden og give slip og overgive sig til søvnen. At han har det sådan, skal man naturligvis anerkende, det er helt okay, nogle børn har naturligt mere brug for trygge rammer og hjælp til at sove end andre børn og det er fint. Jeg tænker derfor at I måske er nødt til at tage det lidt mere i etaper hos ham ...
Mit forslag, og så må I jo vurdere, hvordan I har det med det, er at I lægger jer med ham om aftenen. Du ammer ham, som du plejer og I ligger sammen i dobbeltsengen, så han får din nærhed, din ro, mærker at du er der og han lærer nu at falde i søvn liggende i en seng - med dine hænder på sin krop. Skal far tage over så må han prøve med flasken på dette tidspunkt ligesom sen aften, men til at begynde med, skal det nok være mors projekt ...
Hans tremmeseng skal kobles til ...
... jeres seng, prøv om I kan fjerne tremmerne fra den ene side, så hans seng bliver sat sammen med jeres. Når han er ammet til ro, så flyttes han til egen seng og stadig med mulighed for at være tæt på jer, I kan lægge hænderne på ham, give ham fysisk ro, lade ham mærke at I er der osv.
Så fra at være i favn, lærer han altså at ligge ned, når han skal sove. Masser af nærhed og fysisk kontakt, som han signalerer at have brug for. Derfra lærer han at blive flyttet til sin egen seng - halvtsovende og når han er tryg ved dette og er blevet ældre, så kan I begynde at putte ham mere direkte i sengen og indføre nyt ritual, hvor han er mere vågne, får godnatsang osv. inden han så skal sove.
Det er meget fint at han ammes 4 gange dagligt og samtidig er det rigtig fint at han ikke konsekvent ammes hver gang han skal sove om dagen ... Det viser jo at han rent faktisk godt kan falde i søvn om dagen uden at få bryst. Det er altså favnen om dagen han også skal væk fra og her vil det være rigtig godt at I forsøger at putte ham med klud der dufter af mor, beroligende ord, kærtegn osv.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Om dagen vil det være godt at sætte ham i barnevognen og trille ham en tur, lade ham fylde sig op med indtryk, så han er træt og parat til at sove, når han så lægges ned og puttes. Men også om dagen kan I prøve at lægge jer med ham, for på den måde at få ham til ro - netop ved at give ham fysisk kontakt og nærhed og lære ham at sove liggende ned - og ikke imens I sidder med ham.
Igen tage det i etaper, hvor han fra at være i jeres favn, hvor I sidder, kommer ned at ligge, tæt sammen med jer og derfra kan komme mere og mere på afstand og tilsidst lære at sove ved at I er der, holder ham i hånden, kærtegner ham osv. men uden at han behøver tæt tæt omfavnelse ...
Håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Bedsteforældre
Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.
Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.
Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre