Brev:
Bange for spøgelser
Hej Helen
Vores store pige er lige blevet 4 år.
Hun har haltet bagefter i udvikling og er blevet udredt af PPR fordi hun har nogle kontaktvanskeligheder og har svært ved at lære sprog. Efter hun er blevet færdigudredt er hun flyttet til en børnehaveplads i en specialgruppe for ca 2 måneder siden og har udviklet sig helt enormt ikke mindst sprogligt. Så det er dejligt.
Hun bliver ikke destruktiv eller frustreret som tidligere og hendes sprog er blevet markant bedre. Nu kan hun så give udtryk for det, som hun tænker på og det er helt uvant for os, men selvfølgelig en god ting.
En ting hun siger er at hun gerne vil være voksen og lige så høj som mor og far. Så vil hun gå i skole, lære at snakke og lave mad. Og så skal hun ikke sove alene, siger hun. Hun har meget svært ved at falde i søvn om aftenen. Hun siger at der er spøgelser, når der er mørkt og det hjælper ikke at lade lyset brænde. Hun bliver stadig bange.
I lang tid har vi gjort det at hun måtte falde i søvn på sofaen eller i vores seng og så blive båret i seng. Det har været en aftale som hun har været tryg ved. Men nu vågner hun enten når hun bliver flyttet og bliver bange for at komme ned til spøgelserne eller også vågner hun i løbet af natten ...
... og vender tilbage til vores seng eller sofa. Kan vi gøre noget for at hjælpe hende til at tro at hun ikke behøver være bange?
En veninde foreslog at hun fik en legetryllestav med i seng til at "forsvare" sig mod spøgelserne, men så anerkender vi jo samtidig at de findes, på den anden side kan jeg godt se at det kan være en god strategi at lære hende at være tryg gennem leg.
Hun har en lillebror på 9 måneder. Ville de have gavn af dele værelse (måske først når han bliver en lille smule ældre og får en mere stabil rytme?)
Netop fordi hun har haft så meget knald på sin udvikling i løbet af det sidste år og særligt her på det sidste tror vi også det gør at hun er ekstra tryghedssøgende. Hun drømmer meget og taler i søvne. Iøjeblikket er det ikke mareridt som hun vågner skrigende op fra - det er mere som om hjernen bare arbejder på højtryk med at begribe og forstå. Og nu hvor hun endelig har fået sprog, står munden aldrig stille, så det er ikke længere muligt som en sidste udvej at ligge os ind i sengen sammen med hende. Det bliver simpelthen bare 20 spørgsmål til professoren i stedet.
Hvordan kan vi hjælpe hende med at geare ned tankemæssigt og finde ro til natten? Og hvad gør vi med de spøgelser?
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
18. juni 2024 | Sygdom | 4 år, 2 mdr.
4-årig med kæmpe nedsmeltninger og anderledes adfærd
Kære Helen, Jeg har med stor glæde læst dine bøger og mange brevkassesvar...
23. april 2024 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.
Hej igen Helen, Jeg sender dig et til brev med det samme med et helt andet...
28. marts 2024 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.
Kære Helen Jeg skriver til dig fordi jeg har en pige på 3 1/2 år, som jeg...
Viden om børn:
Mekonium - den første afføring
Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.
Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire