Annonce

Annonce

Svar: Af med sut og ble


5. oktober 2010

Kategori:
Alder:
2 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Da din dreng har tandpåvirkning af sin sut og tandlægen har anbefalet at den fjernes, så synes jeg ikke der er grund til at trække tiden ... der vil jo næsten altid være et eller andet, som vil komme i vejen og være grund til at udsætte det.

Så min umiddelbare tanke er at udnytte netop det at han skal være storebror til netop at være stor - derfor storebror værelse, storebror-seng, nyt legetøj, så babylegetøjet bliver gemt til babyen osv. Og altså i sammen ombæring så komme væk fra sutten. Han har sin abe som han sover med og han skal naturligvis trøstes og beroliges, hjælpes osv. når han har brug for det - men sut er slut.

I er nødt til at tage den beslutning for ham og så hjælpe ham igennem bedst muligt, når han savner den og synes det er svært. For det vil det blive, men det er nødvendigt og af hensyn til tænderne er der ikke nogen idé i at trække tiden ud :)

Hos jer lyder det som nødvendigt at stoppe med sut på en gang og ikke trappe ned. Måske vil han hænge sutterne på et suttetræ - måske er der et sådan hos tandlægen, i skoven eller et andet sted i nærheden af hvor I bor. Måske vil han gerne sende sutterne til julemanden - der er trods alt ikke så længe til jul og sender I dem af sted nu, så er I måske heldige at få et brev tilbage ...

Og hvis hverken suttetræer, julemænd eller andet fungerer I hans verden, så må I være helt praktiske omkring det og sige det som det er "sutterne er gamle og skal smides ud". For de bliver de jo, gamle, mørnede fedtede, går i stykker osv. og så dur de ikke mere ... Tag ham med i denne proces, lad ham være med til at smide sutterne ud og når han så spørger efter dem, så husk ham på at "vi har smidt sutten ud, det er slut med sut". Det er sådan det er nu og han har selv været med i den proces.

Det er altid en god idé at man ikke fjerner sutten samtidig med at der sker andre store ændringer i hans liv. Derfor skal sutten fjernes før han bliver storebror og I skal ikke træne renlighed samtidig med. Det er samtidig en god idé at gøre det i en periode, hvor I forældre har overskud til det og spørgsmålet er også her om ikke det er lettere nu, end når den lille først er der ...?

Læs også bøger for ham om at skulle af med sin sut. Det hjælper nogle gange at læse om andre.

Af børnebøger findes der mange muligheder:

"Gi´mig så min sut!" af Tony Ross, om den lille Prinsesse (kendt fra TV) som ikke vil af med sin sut.

"Farvel sut" af Ulrik T. Skafte, om Tobias der altid har haft en sut, men nu er han 3½ år og sutterne skal hænges på suttetræet til julemanden og det er ikke let.

"Jeg vil have min sut" af Kathleen Amant, om Anna der ikke må få sut, far og mor siger at hun kun må få sutten, når hun skal sove - men så kan man jo ...


Annonce

... hugge lillebrors ...

Eller "Lykkesutten" af Uri Orlev, om Jonathan der elsker sin sut også selvom mor og far siger han er for stor. En dag kommer onkel på besøg og han har en sut i en kæde om halsen - en lykkesut.

Og mange mange flere, - en tur på biblioteket og I er hjulpet godt på vej:)

Med hensyn til renlighed så skal I her vente, det tager længere tid og meget taler imod. For det første skal han være storebror, det vil naturligt være svært at træne renlighed lige nu, for det andet går vi den kolde tid i møde og det er svært at nå toilettet i tide med flyverdragt og lange bukser, inden han kommer fra legepladsen og ind til toilettet, så er skaden sket - det er synd.

Og nej, han skal ikke være renlig for at komme i børnehave. I skal træne renlighed, når han er parat til det og her er han rigtig godt på vej faktisk - men skal stadig have tid :) og de fleste børn bliver faktisk renlige i omkring 3 års alderen.

Renlighed har 3 faser, først kommer barnet og siger at det har lavet i bleen og gerne vil have en tør ble på, derefter kommer barnet og siger "nu tisser jeg" og til sidst når barnet at sige til lige inden. Jeres dreng er godt igang med fase 1 og det er super fint.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg anbefaler normalt at man lader barnet beholde bleen på. Det er fint at han en gang imellem selv kommer og siger, at han gerne vil gå i underbukser, det giver ham nemlig fornemmelsen af fase 2 "nu tisser jeg" og hvad det er for signaler han skal holde øje med - igen er det dog lidt lettere, når man kan gøre det om sommeren, hvor han kan løbe rundt udenfor ... Men ellers er det godt at han har ble på og at I så indføre faste toilettider, som jeres dagplejer også har foreslået.

Det betyder at tisse på de tidspunkter, hvor vi andre normalt også tisser og i begyndelsen kan det være ganske udmærket at gå på toilettet sammen "kom skat, vi skal lige tisse inden vi kører" - det er en regel der gælder jer alle og ikke kun ham og derfor er der ikke så meget at diskutere, sådan er det bare. Noget helt naturligt og ikke problematisk :)

Vi tisser som det første, når vi står op om morgenen og det sidste inden vi går i seng. Vi tisser inden vi tager hjemmefra og før eller efter vi spiser osv. Det gør både børn og voksne.

I skal prøve ikke at problematisere det, lige nu er han igang og I må så tage den tid det tager, men når han begynder at kunne sige til inden han skal tisse og få lidt fornemmelse af hvad tissetrang er osv. så vil faste toilettider være en rigtig god idé - men naturligvis skal det være et samarbejde og I kan ikke gøre noget, hvis han ikke vil. Så må I i stedet holde pause og vente på at han atter viser sig parat.

Håber du kan bruge dette videre og fortsat held og lykke med det hele :)

God weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce