Svar: Døgnrytme og mad - 12 mdr.
Kære frustrerede mor
Det er helt normalt at børn omkring 1 års alderen og i månederne frem, begynder at spise mere selektivt. Den naturlige lyst til at smage og putte i munden er væk.
Samtidig vil børn i denne alder ofte meget gerne spise selv, men bliver frustreret, fordi de f.eks. endnu ikke mestrer at spise med en ske, det går bedre med fingrene og med en gaffel, men ikke alt kan jo spises på denne måde og de bliver derfor let irriteret og frustreret under spisningen. I det hele taget er det enormt frustrerende at ville, men endnu ikke at kunne og der er mange situationer i hverdagen, hvor jeres datter prøver og vil selv, men hvor hun stadig må give op - og det giver ekstra pylren og utilfredshed.
Det er naturligvis vigtigt at give hende mad som hun selv kan sidde med og er i stand til at spise og så må du der ved siden af forsøge at supplere med lidt mos og grød, når du kan få lov til det.
Hun har stadig brug for mange små måltider dagen igennem, det er bedre at hun spiser lidt og tit end få og store portioner og det er således vigtigt at hun får 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider.
En plan for dagen vil normalt se således ud:
Morgen: Havregrød, letmælk af kop.
Formiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, evt. lidt frugtmos, vand af kop.
Frokost: Rugbrød med forskellige smørbart pålæg, gerne fiskepålæg og får også altid grøntsager til frokost. Det kan være kogte grøntsager eller grøntsagsretter af forskellig slags. Hun kan også få pasta, ris, rejer, muslinger, hårdkogt æg osv. måske får de varm mad i vuggestuen og det er helt fint. Vand af kop.
Eftermiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, en lille portion tykmælk eller neutral yoghurt eller lignende med frugtmos, rugbrødsdrys, mysli. Vand af kop.
Aften: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Der skal være mad i stykker og også stadig lidt moset mad. Hun kan f.eks. selv spise frikadellen i stykker og du kan give hende kartofler der er moset med sovs. Maden skal smage af noget og være indbydende i både farve, smag og konsistens. Hun skal have det samme som I andre.
Suppleres evt. med en godnatgrød som en del af putteritualet og puttes ...
... herefter til natten, gerne som nu med en flaske, men denne skal stille og roligt trappes helt ud - den kan i stedet erstattes med en kop mælk.
Sover uden mælk til næste morgen og er hun tørstig om natten, kan hun tilbydes lidt vand :)
De fleste børn vil i 12 måneders alderen have behov for at sove ca 13½ time i døgnet, dette kan f.eks. være fordelt sådan at barnet sover 2½ time om dagen og 11 timer om natten eller at barnet sover 12 timer om natten og 1½ time om dagen.
Det lyder som om at jeres datter umiddelbart sover rigtig godt. Hun sover ofte 12 timers nattesøvn og varierer så sin dagsøvn mellem 1½-2½ time. Det er fint, hun må gerne variere på denne måde, men de opvågning hun nogle gange har midt nat, kan godt skyldes at hun den dag har sovet længere lur og derfor naturligt vågner og føler sig frisk. Nogle dage sover hun jo rent faktisk en del og som udgangspunkt vil børn sove, når de er trætte og vågne, når de ikke har brug for at sove ..
Man kan diskutere hvorvidt hun skal puttes lidt senere nogle dage eller have afkortet sine dagslure. Lige i øjeblikket tænker jeg at I ikke skal gøre så meget ved søvnen, det vil sandsynligvis ændrer sig i løbet af den næste tid og jeg synes I skal se tiden lidt an.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Temperamentet vil I møde mere og mere - især alderen 1-3 år er præget af at barnet får mere og mere egen vilje og udvikler mere og mere selvstændighed og det er det I mærker spirer lige nu :)
I må prøve at guide hende, lytte, prøve at hjælpe, men også lade hende forsøge selv ved at motivere og opfordre og så naturligvis være der, når de hele er for svært.
I skal give hende masser af fysisk kontakt, hun er stadig et meget lille barn, selvom hun nu begynder at udforske verden mere og mere på egen hånd og netop derfor sidder hun ikke længere så meget på skødet, sidder ikke og kæler, nusser, kærtegner osv. som tidligere - men behovet for dette er stadig stort. Så prøv at give hende ekstra fysisk kontakt, når I kommer hjem, lad hende mærke jer, lad hende mærke at I stadig er der for hende, selvom I er adskilt i dagtimerne.
Jeg håber at ovenstående giver lidt indblik i hvad der sker hos jer og hvad I kan forvente og hvordan I kommer lidt videre :)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Uld til børn
En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.
Uld har mange fordele:
- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.
- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...