Annonce

Annonce

Brev:

Udvikling - 13 mdr.


28. september 2010

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Udvikling - 13 mdr.

Kære Helen

Det er nu længe siden jeg sidst har skrevet - men følger stadig med! L og S er nu 13½ måned - og trives fint (selvom de jo er født 5½ uge for tidligt).

De er startet i vuggestue - hvilket er gået ok ... men det tog relativt lang tid rent indkøringsmæssigt - og særligt L er stadig MEGET træt, når hun kommer hjem - idet de har svært ved at få hende til at sove i vugggestuen (og de er endda ''kun'' i vuggestue kl. 9.15-15.40).

Vi eksperimenterer med at holde dem fra formiddagsluren, idet de ellers ikke kan sove 12-14 - hvilket er vuggestuens rytme. Ungerne ville foretrække at sove 9-10 og igen kl. 13.30-15 ... men vi prøver at få 11.30-14 til at fungere ... og jeg tror, at det vil lykkes, men det kunne være fedt - hvis vuggestuer var gearet til små børn - frem for store børn ;-) De sover altid mellem kl. 19 og 19.15 om aftenen og indtil kl. 6.30/7 om morgenen - det har været sådan i et par måneder nu.

Derudover har vi også det issue, at vuggestuen virker famlende overfor det faktum, at vores au pair afleverer hver dag og henter ca. 2 dage/uge .... Min mand og jeg har begge direktørjobs - men prioriterer vores børn meget - det synes dog ikke at være vuggestuens oplevelse ... og ja - jeg er nok ikke the average mum, hvilket de har svært ved at håndtere ... dette bare for at sætte nedenstående lidt i relief ... men ja - bottom line er jeg lidt overrasket over den manglende positive opbakning til kvindesagen fra profferne (sundhedsplejsker, pædagoger, etc.) - det er lidt kvinder - kvinder værst. Du ''lider'' også af dette syndrom - når du skriver hjemmelavede boller, havregrød,e tc. ... sorry to say - men det kan kvinder med karriere ikke nå - men det gør os ikke til dårlig mødre - det ville være fedt om du og andre meningsdannere ville støtte kvindesagen mere.

Nå nu til mit spørgsmål!

L og S har jo altid været langsomme i deres udvikling - og har aldrig rigtigt lukket gap til deres korrigerede alder. Vi har brugt Rafeal centret, APA, special kirporakter, etc. ... alt sammen på din anbefaling - TAK!

De er i dag nogle glader unger - der virker psykisk robuste og glade (Det er også vuggestuens ...


Annonce

... evaluering). Motorisk er status følgende:

Grovmotorisk: De kravler (fra 11 mdr), står selv, går langs ting, kravler op på borde, trapper, etc. MEN de går ikke

Finmotorisk: Her er L foran S. Hun kan sætte 4 klodser oven på hinanden, spise med gaffel, putter ting i kasser, sætte to lego klodser sammen, etc - S kan ikke sætte klodser oven på hinanden

Musikalsk: Her er S foran L. Han ''danser'', klapper, vinker, ''synger'', rokker, etc. ... L er knap så glad herfor - men kan også klappe, vinke, etc.

Sprogligt: L siger mam mam (mad), hej (goddag) og hej hej (farvel) - de kan begge pege på næsen og munden, når vi spørger - og også f.eks. på ''mors næse'', ''fars næse'' ''Ls næse'', ... S kan ikke sige noget (i hvert fald ikke noget jeg forstår ;-)) - udover ''bar'' (det betyder far), men han pludrer mere end L.

Deres rytme ligger ret fast - og det går generelt godt - dog svært med denne indkøring af 1 frem for 2 lure i relation til vuggestuen.. Men jeg tror på, at det lykkes på et tidspunkt ;-)

Mit spørgsmål er .... er de alderssvarende? De går ikke - og det bekymrer mig naturligvis - modsat så er de i korrigeret alder kun 12½ måned - så tager jeg korrigeret alder frem for kronologisk alder - så er det ok. Men på Riget sagde de, at vi kun skulle korrigere til de blev 1 år.

Hvad med finmotorik, etc. .. hvad skal jeg se efter - for at vurdere dette? Der er jo altid fokus på det grovmotoriske - hvad kan/skal jeg forvente finmotorisk.

Motorik vejlederne mener, at vi forsat har den udfordring, at S's vestibulær sans er understimuleret (han skal gynges, tumles, etc), mens L fortsat har lidt tågænger tendens (Ss er helt væk og Ls er reduceret) ... Vi har været igennem en hel masse - men der er nu ''kun'' dette tilbage - og vi arbejder ''relativt'' målrettet hermed - men er ikke fanatiske - og har fokus på at de er ''normale'' frem for at være overfokuserede på disse ''små skavanker''.

Hvad er dit view?

Tak for altid gode råd - du har været min bedste støtte i hele forløbet med præmature tvillinger - på trods af din manglende støtte til karrieremødre ;o)

TAK Marianne

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Nattesøvn og natteamning

Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.

Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned

Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt

Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.

Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.

Som grundudstyr til en nyfødt kan...

Læs mere i Babylex

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce