Svar: Madproblemer - 12 mdr.
Kære Anja
Når børn bliver omkring 1 år, så er den naturlige lyst til at smage og putte i munden ikke længere til stede. Barnet accepterer ikke bare nye fødevarer, barnet spiser langt mere selektivt og lukker ofte munden for skeen. Børn i denne alder vil ofte også hellere spise selv, end de vil mades.
Jeg ved fra dine tidligere breve at din dreng var meget syg, da han var omkring 8 måneder, han havde problemer med mundbetændelse og tog ikke føde til sig. Netop 8 måneders alderen er den alder, hvor man ofte kan introducere mange nye fødevarer for børn - og det har ikke være muligt for jer, derfor oplever I sandsynligvis at det er ekstra svært lige nu ... I er naturligvis ikke herre over, hvad der er sket før, I kan ikke gøre for at han var syg - det er bare for at give jer en forklaring på, hvorfor det er svært og sige til jer, at det ikke er fordi I gør noget forkert.
For I gør faktisk mange ting rigtigt og du har nogle fine overvejelser med dig. Du skal netop fokusere på at lidt er bedre end ingenting, at han skal have mad som han selv kan spise og at han sammen med noget af det, han er glad for og tryg ved, som f.eks. pasta skal have små stykker af jeres mad og stille og roligt blive fortrolig med mere af det.
Og så skal du naturligvis også holde fast i at han jo trives, udvikler sig, har en fin vægt og længde og ikke umiddelbart virker til at mangle noget :)
Det er rigtig godt at han er glad for at bruge sit pincetgreb og spiser ærter, gulerødder og majs. Prøv også med andre former for grøntsager lavet i små tern, det kan være kartoffeltern eller tern af forskellige rodfrugter. Rodfrugter kan have en sød smag, især når de er lavet i ovnen og det vil måske tiltale ham :)
Fisk kan på samme måde være rejer, muslinger eller små stykker fiskefrikadelle - igen, hvis han kan spise det selv, sidde og bruge sit ...
... pincetgreb, så glider det måske mere ned.
Kød som pølser er fint nok, der findes mange slags pølser, laver ud af forskellige slags kød og hvis han kan lide pølse, så er det et godt sted at starte og netop der få variationen ind. Også hamburgeryg kan skæres i små tern og derved være lettere for ham selv at spise - og så er det kogt og dermed også lettere at tygge + mange børn kan godt lide den lidt salte smag ... Kylling og kalkun er også kødtyper som mange børn rigtig godt kan lide og så er det også en god idé at prøve med forskellige former for fars. Prøv at lave græsk farsbrød eller forloren skildpadde - altså med hakket kød, der er krydret og som smager af noget, men som samtidig er fast i formen og dermed lettere at spise selv.
Medtænk sovs i aftensmaden, mange børn vil gerne spise mere, hvis der er sovs til maden :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Brug rester fra aftensmaden til frokost og i weekenden og lad så vuggestuen styre frokosten, det lyder som om at de har styr på det og fint at de supplere ham med lidt skemad, hvis han vil have det.
Rugbrød er noget vi især spiser i Danmark og som ikke hører andre lande til, så han kan sagtens leve sundt og fint uden at spise rugbrød :) Giv ham i stedet andre former for fiberholdigt brød, gerne hjemmebagte boller - grahamsboller eller havregrynsboller (opskrift finder du i babykøkkenet her på siden) eller køb fiberholdigt brød i butikken. Schulstad levebrød kunne være en mulighed, her findes mange forskellige slags :)
Jeg håber at du her har fået lidt idéer med videre på vejen og har fået lidt ro også - det lyder som sagt, som om at I gør det rigtig godt og du må holde fast i at han trives, trods det at han spiser selektivt.
Du kan naturligvis supplere ham med en multivitaminpille dagligt, så du sikrer dig at han på den måde får lidt ekstra - knus vitaminpillen og giv den med lidt frugtmos eller lignende :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Tilstoppet tårekanal
Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.
Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.
Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)
Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)
Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"