Annonce

Annonce

Svar: Soverytme og ulykkelig lille dreng


24. september 2010

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Laila

Tak for dit brev og velkommen til. Det lyder som om at I har haft nogle hårde måneder og det lyder også som om at din dreng stadig græder meget - selvom det er blevet bedre ... Jeg kan godt forstå, hvis du synes det er hårdt, det lyder hårdt :)

Jeg kan ikke helt gennemskue hvor meget flaske du giver ham? Du skriver at han har fået mælk på faste tidspunkter hele tiden fordi man på sygehuset mente at han spiste for hyppigt. Du skriver også at han får flaske kl. 12 når han vågner, herefter leget I osv og så puttes han og får så flaske kl. 17. Han puttes kl. 20 med en flaske og ca kl. 22 prøver du igen hvor han så tager 30 ml ...

Der er flere ting som slår mig når jeg læser dit brev. For det første lyder det som om at I kører en rytme, hvor din dreng får mælk når han vågner og ikke når han skal sove. Samtidig med at du fortæller at han ofte græder op til en time før han falder i søvn ... For mig er det utrolig vigtigt at børn får mælk at sove på og at mælk indgår som en naturlig del af deres putteritual. Det er for mig også vigtigt at børn får små hyppige måltider dagen igennem og de fleste børn trives bedst, hvis de får mælk hver 3-4 time.

De har naturligvis haft en grund til at lave de anbefalinger de har på sygehuset og du har naturligt måtte følge det de har sagt der. Men jeg er nu stadig af den overbevisning at børn trives bedst, hvis de spiser lidt hyppigere og lidt mindre af gangen, end at de spiser få og meget store måltider.

Hvorom alting er, så har din dreng en alder nu hvor han naturligt skal igang med lidt skemad og det er vigtigt at han får skemad to gange dagligt og at du nu arbejder på en helt ny rytme og struktur. Han skal ind i en rytme, hvor han får skemad, når han vågner og mælk inden han skal sove og han skal have hyppigere ...


Annonce

... måltider end han får lige nu - favre nye verden for jer ... :)

Det at han begynder at spise anderledes og få en anden rytme om dagen vil naturligt også påvirke hans rytme om natten og det er om dagen du skal starte, hvis du vil opleve en ændring om natten. Han skal have mad og mælk nok hele dagen igennem, for at kunne sove bedre om natten og begynde at kunne undvære det bedre der ...

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre til kl er ca 7, hvor I står op som nu.

Formiddag 9: Flaske og puttes til formiddagslur som nu

Frokost 12: Får lidt grød med frugtmos, max ½ dl. vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur kl 14 som nu


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen eftermiddag/tidlig aften 17: Tilbydes lidt grøntsagsmos f.eks. kartoffel og gulerod. Vand af kop.

Der følges efter med en flaske om aftenen, f.eks. kl. ca 18

Flaske og puttes til natten kl. ca 21

Sen aften og nat: 1-2 flasker efter behov

Som du kan se af denne plan, så skal han nu have to måltider skemad - til frokost og sidst på eftermiddagen, når han vågner af sin lur og der hvor han normalt får flaske. Flaskerne gives i stedet senere og altid i forbindelse med at han skal sove.

Du skal være opmærksom på at han lige nu sover meget om dagen og sover to lange lure - de fleste børn vil i hans alder faktisk sove 3 lure dagligt. At han kun sover 2 lure er helt fint, det må han gerne - men når han sover så sent på dagen, så vil han naturligt ikke kunne blive puttet allerede kl. 20.

Det er derfor jeg anbefaler at I nu putter ham senere til natten og netop ved at tilbyde ham skemad og mælk om aftenen jvf. planen får en hyggeligere aften for jer alle :)

Jeg håber at ovenstående plan hjælper dig videre på vej, rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex

K-vitamin til baby

Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.

Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce