Svar: Hvornår viser kolik sig oftest?
Kære Jannie
Tillykke med lillesøster, hvor er det dejligt at høre at I har fået en lille pige mere og hvor er det godt at du har fået en god sundhedsplejerske, som godt kan fornemme at du har brug for lidt ekstra besøg lige nu :)
Kolik opstår ofte de første uger efter fødslen - mellem 2-5 leveuge og varer ofte til barnet er ca 3 måneder gammelt. At få et barn med kolik er utrolig hårdt og tærer rigtig meget på forældrene - jeg kan derfor godt forstå hvis du er skrækslagen for at det skal ramme jer igen ...
Den egentlige årsag til kolik kender man ikke, men man mener at flere faktorer spiller ind. I hvert fald er der mange forklaringer - det går på at børnene skal have mere at spise, at de får for meget at spise, at de har for meget luft i maven, at man som ammende mor spiser noget barnet ikke kan tåle, at barnet reagerer på mælk og er overfølsom overfor mælk, at man som forældre signalerer en usikkerhed der forplanter sig i barnet, at man ikke tolker barnets signaler rigtigt osv. osv.
Faktum er, at man kan gøre alt rigtigt og så godt som overhovedet muligt og alligevel har man bare et barn der græder helt utrøsteligt og så pludselig fra den ene dag til den anden, så kan det være overstået og man står som forældre og tænker "hvad skete der lige der ..?!".
Det er rigtigt dejligt at din datter spiser så godt hos dig og det lyder som om at du har godt med mælk. Prøv om du kan få hende lært at tage en sut, det at sutte kan virke beroligende på ...
... hendes mave :)
Prøv også at få hende til at bøvse når hun har spist, så luften ikke skal igennem hele systemet for at komme ud. Jo mere luft hun skal have igennem mave, jo mere ondt i maven må hun alt andet lige få ...
Mad hver 3-4 time lyder super flot og ikke som om at det skal sættes ned eller ændres på. Prøv at holde fast i at hun selv kan regulere sit behov og læg hende til brystet, når hun viser behov for det og signalerer at hun gerne vil die.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Am hende i forskellige ammestillinger, fordi hun derved stimulerer brystet forskelligt, men også fordi hun ikke sluger helt så meget luft, hvis hun f.eks. spiser i tvillingestillingen en gang imellem ... Du kan således starte med f.eks. at amme hende i den traditionelle stilling, hvor hun ligger i din favn, herefter tage hende op, lade hende bøvse og så lægge hende til i tvillingestillingen derefter. Det kan gøre at hun spiser anderledes og uden at sluge helt så meget luft = mindre mavekneb.
Hvis hun bare græder og græder en aften og det hele er ved at gå op i hat og briller, så kan du give hende lidt sukkervand. Kog vand, tag 100ml og tilsæt 1 tsk sukker. Giv hende et par skefulde af dette og se om ikke det kan give lidt ro i maven. Hun skal ikke have så meget, at de tager pladsen op for den egentlige mad, men en lille smule må hun godt få - herefter kan hun så få en sut og lulles til ro ...
Håber du kan bruge dette lidt videre på vej, fortsat held og lykke med det hele fortsat :) Og knus fra mig til dig!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Amning og sex
Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.
Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.
Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.