Svar: Langtrukken amning
Kære P
Din dreng er nu 10 måneder gammel og det er umiddelbart for meget at amme ham 4-5 gange i døgnet. Mit bud på jeres problem er derfor at få givet ham noget mere rigtig mad, så han bliver mere mæt hele dagen igennem og derfor ikke behøver søge brystet så meget og så længe som nu :)
En dagplan for et barn på 10 måneder ser således ud:
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand eller mælk af kop
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Formiddagslur, sover kortvarigt.
Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som makrel, sildepostej, tun, rognguf eller lignende. Suppleres med stykker af frikadelle, kogte pastaskruer, kogte grøntsager og også stadig gerne lidt grøntsagsmos med kød eller fisk. Vand af kop.
Puttes til middagslur og denne amning erstattes nu af en kop mælk og lidt frugt at sove på - giv ham f.eks. lidt banan
Eftermiddag 16: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler, frugtmos, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Lasagne, pasta med kødsovs, boller i karry, fiskefilet, laks fra ovnen, fiskefrikadeller, - hvad som helst I nu kan spise. Kartofler kan moses med sovs og frikadellen gives i stykker, vand eller mælk af kop.
Suppleres med en godnatgrød, det kan være havregrød eller ...
... flerkornsgrød
Ammes og puttes til natten ca 19.30-20
Sen aften kl. 23-24 eller tidlig morgen f.eks. kl 04 ammes igen.
De fleste børn vil i 10 måneders alderen trives med 2 amninger dagligt og disse to amninger vil meget fint kunne ligge aften og sen aften eller aften og meget tidlig morgen. Men i løbet af dagen skal han have masser af anden mad og masser af væske.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis din dreng får mad og væske nok i løbet af dagen, så vil hans behov for brystet om aftenen naturligt falde. Men stadig er det et reelt behov at få bryst om aftenen og derfor naturligt stadig at amme.
Prøv om du kan holde ham igang ved brystet, nusse ham lidt i håret, under fødderne osv. så han ikke falder for meget i søvn, men spiser aktivt og prøv så at flytte ham fra din favn, når han tydeligt er færdig med at spise, men ikke sover helt. Derefter skal han så puttes i sin seng, gerne med en putteklud, der dufter af dig - kluden følger fra din favn og med ned i sengen, så skiftet ikke virker for voldsomt for ham :)
Du kan også prøve at lægge en skiftning ind mellem amningerne eller bade ham om aftenen, så du starter med at amme ham, skifter ham - evt. giver ham et bad og så ammer du ham igen bagefter, hvorefter han så skal sove.
Prøv også at give ham mælk fra begge bryster om aftenen, så du får ham fyldt ekstra godt op og så han naturligt også slipper mere, når han har spist færdig :)
Rigtig meget held og lykke med ham fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Babyslynge
En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.
Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.
I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.