Annonce

Annonce

Svar: Rytme om dagen


16. september 2010

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sine og lille Kornelius

Jeg vil starte med at sende dig en plan for dagen, som den kan se ud nu. Jeg vil nemlig formode, at I naturligt vil mærke en ændring i Kornelius' søvn, hvis I for indført lige mere faste rutiner. Den rytme vi har, hvornår vi er vågne, aktive, føler os trætte, sover osv. styres af flere ting - men blandt andet af vores kost, sammensætningen af vores mad og hvad vi spiser hvornår. Så på sigt, vil dagsplanen og sammensætningen af mad godt kunne gøre noget positivt hos jer :)

En plan for dagen ser således ud:

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand eller mælk af kop (mme eller sødmælk)

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos

Formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg og suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk. Må også meget gerne få kogte pastaskruer, ½ hårdkogt æg, lidt rejer, muslinger, stykker af frikadelle, en kartoffelbåd eller lignende at gumle på selv. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur - flasken gives med fordel her, for at få ham til at sove en lidt længere middagslur og det kan gøre det lettere for dem i vuggestuen at putte ham :)

Eftermiddag: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler, frugtmos, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Tilbydes almindelig børnevenlig mad, pasta med kødsovs, lasagne, frikadeller (kød eller fiskedeller), risretter, kød og fiskeretter - gerne retter med hakket kød og sovs. Mad der smager af noget. Der skal være mad i stykker og moset mad. Vand eller mælk (mme eller sødmælk) af kop.

Suppleres med en godnatgrød så du ...


Annonce

... er sikker på at han ikke går sulten i seng

Flaske og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften 23-24: Evt. flaske, men denne kan stille og roligt forsøges trappet ud, så han kun får flaske 2 gange dagligt fremover ... Hans behov for mme er 400ml indtil han er 12 måneder gammel, så er hans behov for jern dækket ind den vej.

Mit forslag er at I indføre en flaske inden middagsluren - måske bare 100ml mme, så han med den hjælpes til ro og bedre kan sove midt på dagen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Kan han ikke få sin barnevogn med i institutionen? Hvis han er vant til at sove i den og føler sig tryg ved det, så vil det være oplagt. De kan putte ham som han plejer at blive puttet og han har brug for sin middagslur.

Med hensyn til at trille ham i søvn, så vil det være rigtig godt, hvis du hjemme kunne putte ham i vognen trille lidt, holde pause, afvente og kun trille igen, hvis han græder eller klynker. Ved hele tiden at holde stille, lytte og afvente, så kan du lære ham at falde i søvn uden at vognen er i bevægelse.

Hvis han nogle dage vælger at sove lang formiddagslur og kort middagslur eller vælger at sove 3 korte lure i stedet for 2 lure, så må det være sådan. Du kan ikke tvinge ham ind i en rytme, men du kan prøve at tilbyde ham måltider til faste tider, aktivere ham godt i hans vågne perioder, hjælpe ham til søvn når tidspunkterne er til det, forsøge at sikre ham en fast stå op tid og en fast gå i seng tid - det hele vil på sigt hjælpe ham til en bedre rytme :)

Så på mange måder arbejder tiden også for jer og du er lige nu nødt til at være lidt fleksibel ...

Håber dog at mine tanker og plan for dagen hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rodfrugter

Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.

Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.

Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst så tusind tak for din fantastiske brevkasse. Jeg har fulgt den på sidelinjen i et par måneder og er meget imponerede over dine gode råd og vejledninger

Mor til Sille 7 måneder


Annonce