Annonce

Annonce

Svar: Modermælkserstatning og trods med mad


15. september 2010

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Jane

Netop i 3-4 måneders alderen ændrer børns søvn sig og man oplever ofte at barnet begynder at powernappe lidt mere dagen igennem. Samtidig vil mange børn også have behov for mere mad, de er ekstra opmærksomme på verden, lader sig let forstyrre når de spiser og man kommer hurtigt ind i en rytme, hvor barnet slatspiser og slatsover lidt ...

Der er derfor rigtig vigtigt at du er opmærksom på at din dreng får mælk nok - vi sover alle bedst på fyldt mave og det er helt naturligt og helt relevant at du giver ham en flaske, inden han skal sove. Du må her gerne give ham ½ flaske, skifte ham og gøre ham klar til putning og så give ham ½ flaske og putte ham igen. Sådan spiser mange børn netop i denne alder, det er en periode og det ændrer sig igen :)

Samtidig tænker jeg, at din dreng måske vil trives bedre med lidt flere flaske og lidt mindre mælk i hver flaske. Lige nu får han 5 flasker dagligt, måske vil han trives bedre med 6 eller 7 flasker i døgnet :)

Jeg anbefaler normalt at man starter med skemad om dagen og giver lidt grød til frokost. Dette fordi jeg erfaringsmæssigt ved, at mange børn sover mere uroligt om natten, hvis de starter med skemaden der ... Det virker altså modsat af hvad forældre tror, det giver mere urolig søvn og ikke bedre søvn - mæthed skal derimod skabes hele dagen igennem.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Formiddag 9: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Tilbydes lidt grød, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13 - tidspunktet varierer efter hvor lang en formiddagslur han tager

Eftermiddag 16-16.30: Flaske

Sover dagens 3. lur som ofte er en powernap på 20-30 minutter

(Aften 18: ...


Annonce

... tilbydes her lidt grød eller mos, men først når frokostmåltidet fungere og ofte ikke før 5 måneders alderen)

Flaske og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften eller nat: 1-2 flasker efter behov


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er vigtigt at han får sine flasker og får sit behov for både mælk og væske dækket. Det er derfor også vigtigt at du ved, at grød og mos ikke må erstatte en flaske, men skal supplere mælkeindtaget. Faktisk er det først i 7 måneders alderen at skemaden bør begynde at fylde så meget, at der trappes ned for mælken og antallet af flasker. Indtil da har han naturligt brug for rigtig meget mælk :)

Hvor meget og hvordan han sover om dagen vil naturligt også påvirke hans søvn om natten. Alt hvad han oplever, vil også give uro om natten og børn i denne alder kan godt drømme meget, vågne, klynke, ligge og smaske osv. om natten - ofte sker det i drømme og så sover de videre. Måske har han lige brug for en beroligende hånd, hjælpe til at skifte stilling, mærke at du er der og at han ikke er alene og så sover han igen. Det er helt naturligt for hans alder. Men du skal naturligvis være sikker på at han ikke vågner, fordi han har et reelt behov for lidt mere mælk :)

Du skal være opmærksom på at hans mave skal fungerer. Hvis han har problemer med hård mave, vil det naturligt gøre at mælken ikke indtages så let, det presse på, og han vil derfor afvise flasken, - ikke fordi han er mæt og har fået hvad han har behov for, men fordi mælken har svært ved at passere. Det er derfor vigtigt at du sikrer dig at hans mave fungerer og at han ikke har forstoppelse ... måske har han brug for noget laktulose ud over den syrnede erstatning som han allerede får :)

Håber at planen for dagen og mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med ham!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce