Annonce

Annonce

Svar: Måltids tyran


8. september 2010

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Sine

Det er helt fint at I starter med at give Kornelius lidt at spise inden I andre sætter jer til bordet, så du er sikker på at han har fået noget og ikke er alt for sulten - men på sigt skal han naturligvis spise al sin mad samtidig med jer og skal også spise den samme mad som I spiser ... :)

Det er også meget fint at du har sat ham ned for bordsiden, så han ikke sidder og troner for bordenden - det kan være en måde at minimere kontakten til ham på ... Men ellers tænker jeg, at der jo er flere ting som spiller ind hos jer og at det sandsynligvis handler om den alder og udvikling han lige nu går igennem.

Det er meget normalt at børn i denne alder lukker munden for skeen, skubber maden væk eller smider det på gulvet eller klemmer mere mad mellem hænderne end der kommer i munden. Når børn gør dette, så giver det ofte stor frustration hos forældrene.

Ofte handler det om at barnet gerne vil spise selv og det er her vigtigt at I giver ham lov til at spise med fingrene og det er også fint at forsøge med en lille gaffel. Når han spiser selv skal maden være i små stykker, så han kan øve sit pincetgreb og det er vigtigt at du ikke giver ham for meget af gangen, men kun hvad han kan overskue. Børn i denne alder mister let overblikket, hvis de får alt for meget mad foran sig på en gang, så få hapsere af gangen, så går det bedre med at spise selv :)

Hvis han slår tallerken, gaffel, kop osv i bordet, så er det fordi han lige nu udforsker larm og lyd. Han har brug for at få stimuleret dette uden for spisebordet og det vil være rigtig godt at du giver ham en tromme, nogle bøtter eller lignende som han kan slå på og lave larm med. Hvis han sidder og smatter maden ud mellem fingrene, så er det fordi han lige nu udforsker hvordan det føles og her stimulerer du dette ved at sætte ham i ...


Annonce

... sandkassen eller ved at bage boller og lede ham lege med en klump dej. Jo mere du kan stimulere de ting han gør udenfor spisebordet, jo mindre vil han gøre det, når I spiser.

At han ikke vil spise kartofler - fred være med det :) Han kan spise pastaskruer, spaghetti, ris osv. sammen med det kød han godt kan lide :) Han kan få masser af andre grøntsager, forskellige former for rodfrugter kan gives og vil smage rigtig godt - det kan være rodfrugter lavet i ovn.

Han skal som udgangspunkt have det samme som I andre og med tiden skal han nok begynde at spise kartofler. De kan jo i øvrigt laves på masser af måder og måske vil han godt spise lidt bagt kartoffel med hvidløgsdressing eller kartoffelkroketter eller kartoffelbåde lavet i ovnen. Der er masser af mulighed, lige nu giver du ham bare noget andet :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vigtigste er at han er glad, nyder at spise og forbinder det at spise med noget hyggeligt og rart. Det skal I naturligvis også gøre ...

Så spørgsmålet er hvorfor det går galt hver aften .. Måske er han super træt og har svært ved at overskue et måltid. Måske skal du give ham et eftermiddagsmåltid, så han ikke når at blive alt for sulten og dermed alt for utålmodig. Måske er han frustreret over at få anden mad at starte med, end det han ser I andre får ... Det kan være en god idé at se på planen for dagen, hvornår han spiser, hvad han spiser og se på hvorvidt du kan sammensætte hans mad lidt anderledes.

Det er f.eks. vigtigt at han også til frokost får kød, fisk og grøntsager og at dette ikke kun indtages om aftenen. Det vil også give dig lidt ro, hvis du ved at han til frokost har spist grøntsager, så behøver du ikke gå så meget op i at han helst vil spise kødet om aftenen ...

Lidt tanker frem og tilbage, som jeg håber du kan bruge videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex

Mødregruppe

De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.

Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.

Det kan være en stor glæde at mødes med andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annonce