Annonce

Annonce

Svar: Morgenmad og aftensmad - 19 mdr.


7. september 2010

Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Astas mor

Det I fortæller lyder helt alderssvarende og det lyder faktisk meget fint med den måde I reagerer på :)

Det er nemlig helt normalt at børn i Astas alder spiser meget selektivt og til visse måltider kun spise en fødevare. Det I skal fokusere på er dog at hun spiser og at det at spise forbindes med noget hyggeligt og rart :)

Det er meget fint at I prøver at hjælpe hende, når hun er træt efter en lang dag og måske ikke kan overskue at spise selv. Ligesom det er meget fint, at I giver hende madro og så vidt muligt lader hende spise selv, uden for meget opmærksomhed eller interesse omkring hvad hun spiser eller hvordan hun gør.

Det er meget fint at I supplerer hendes indtag med en multivitaminpille, så I på den måde sikrer jer at hun får lidt ekstra vitaminer og mineraler.

Det er altid en god idé at se på barnets indtag over flere dage og her også medtænke at hun skal have alle typer af fødevarer. Det gør således ikke noget, hvis det kun er kødet hun spiser den ene dag, laksen den næste og grøntsager eller pasta den tredje. Det er fint, på den måde spiser hun varieret, hun får forskellige fødevarer og spiser fra alle fødevaregrupper, når I ser på hendes indtag over flere dage.

I må meget gerne give hende grød eller lidt yoghurt om morgenen og kan fint supplere med et lille stykke rugbrød, hvis hun virker mere sulten. I kan også komme rugbrødsdrys på lidt tykmælk eller lignende og se om hun kan lide det. Også mysli, revne æbler osv. kan bruges på et surmælksprodukt.

Minifras kan være en mulighed - de er anbefalet af TÆNK og udviklet af Viffos (videncenter for fødevarer og sundhed) og de kan være fine til børn - også som mellemmåltid en gang imellem. De mætter naturligvis ikke som en grød vil gøre, og den bedste start på dagen er faktisk grød - men som variation, så hun ikke kører træt i det, så kan det være en mulighed.

Der findes mange forskellige morgencerealier på markedet og I skal se jer rigtig godt for. Vælg ...


Annonce

... altid produkter som indeholder max 10g sukker pr. 100g. Indeholder produktet mere sukker, så bør I ikke give det til jeres datter.

Hjemmebagte boller er godt og om morgenen kan hun få f.eks. havregrynsboller - se i babykøkkenet her på siden, hvordan du bager dem. De kan fryses, tages op og lunes i ovnen inden de serveres og en lun havregrynsbolle med lidt smør og ost eller måske en lille smule marmelade, vil hun måske gerne have om morgenen...

Maden skal serveres adskilt, de fleste børn bryder sig ikke om at tingene er rodet sammen. En tallerken der er rumopdelt kan være en rigtig god idé.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Mad med sovs, dressing osv. kan være en god idé - så kan hun dyppe og det er sjovt og samtidig giver det ekstra smag, hvilket mange børn godt kan lide. I skriver at hun ikke bryder sig om kartofler, men hvis hun f.eks. får kogte kartofler med gammeldags brun sovs og flæskesteg, så vil hun måske godt spise det ... kartofler kan også gives som kartoffelbåde med lidt ketchup eller remoulade til, ligesom bagt kartoffel kan serveres med lidt hvidløgssmør eller dressing. Børn kan ofte godt lide denne form for mad og det er et forsøg værd :)

Og ja - jeg synes bestemt at I skal fortsætte jeres strategi med familiemad og hygge over bordet og lade hende rode med maden selv - også selvom hun kun spiser en madgruppe fra tallerkenen. Og det er meget fint at bibeholde en godnatgrød, grovbolle eller lignende inden sengetid, så hun med sikkerhed ikke går sulten i seng.

Med hensyn til kogebøger, så findes der et utal af disse. Forfatter Katrine Klinken har lavet mange forskellige, de er værd at kigge på - søg på hendes navn og flere dukker frem :) Der er også en bog som "Den rene barnemad - fra mos til middagsmad" af Anne Hjernøe m.fl. Eller bogen "Æblekinder og kondisko - en forældreguide til sunde og glade børn" af Berit Elkjær. Der findes mange forskellige, du må i butikken og se hvad der mon tiltaler jer :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :) God appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

D-vitamin

Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.

Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce