Svar: Voldsomme mareridts
Kære Mor
Når din dreng siger "undskyld mor" så er det sandsynligvis fordi han har drømt, at han helt konkret, har gjort noget forkert og det er så det han undskylder. Når han vågner, kan han ikke skelne drøm og virkelighed og tror, at det han har drømt er rigtigt og derfor siger han undskyld. Det er ikke fordi det er din skyld eller fordi du er for hård og streng - det er udløst af den drøm han har :)
Mareridt opstår ofte i 3-4 års alderen og kan fortsætte i årene frem. Det kan være værre i perioder, især i perioder, hvor der sker ændringer i barnets hverdag. Det kan være ændringer som institutionsskift, ændringer fordi man bliver storebror, ændringer fordi der sker sygdom eller dødsfald i nærmeste familie og lignende. Større ændringer i barnets hverdag, vil naturligt gøre at barnet i den periode drømme mere og at drømmene kan ændre karakter.
Mareridt er skræmmende drømme, som vækker os og gør os bange. Det starter ofte som en god og helt normal drøm, men drømmen ændrer undervejs karakter og bliver uhyggelig. Mareridt opstår under REM-søvn, det der også kaldes drømmesøvn og når et barn vågner med mareridt, så vil det vågne, kalde på mor og far, være tydeligt ked af det og du vil ikke være i tvivl om at han har drømt.
Netop fordi mareridt opstår i tre-femårs alderen, vil de fleste børn kunne fortælle lidt om, hvad det er, de drømmer. Jo ældre barnet er, jo mere kompleks vil drømmen normalt være, og jo mere adskilt fra den virkelige verden vil drømmen kunne være. De mindste børn kan for eksempel drømme, at de er ude at gå, men ...
... at de pludselig bliver væk. De lidt større børn drømmer måske, at de bliver taget af et monster.
Jo yngre barnet er, jo sværere vil det være for barnet at skelne mellem fantasi og virkelighed. De fleste børn vil omkring femårs alderen godt kunne forholde sig til, at de har drømt, når de vågner efter et mareridt – men for mindre børn kan det være rigtig svært at vågne op af et mareridt og falde til ro igen. Når din dreng ikke rigtigt kan finde ud af at sætte ord på, hvad han har drømt, så er det ikke fordi han ikke gerne vil, men fordi det er svært for ham og han forstår stadig ikke rigtigt hvad der sker :)
Du kan tilbyde ham lidt vand, når han vågner. Det at få lidt at drikke er med til at holde ham til virkeligheden.
Hold om ham, sid med ham, vug ham, berolig ham og lad ham mærke at du er der og passer på ham.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Lad ham sove med en natlampe med svag og beroligende belysning, så han kan orientere sig om natten, når han vågner. Lad ham også have døren til værelset stående åben, så han kan komme ind til jer og samtidig føle, at han ikke er ladt alene, han skal bare kalde så kan I høre ham.
Overvej hvad I diskuterer og taler om over middagsbordet. Vær opmærksom på at små børn ofte kan opfange og misforstå forskellig ting.
Vær også opmærksom på, hvilke tv-programmer han ser - det kan jeg høre at du allerede er :)
Læs også bøger for ham om at drømme, du kan låne børnebøger på biblioteket om emnet, det kan være rart for børn at høre om en i en historie, som oplever det samme som en selv ...
Fortsat held og lykke med ham :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Fontanellen
Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.
Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)
Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)
Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"