Annonce

Annonce

Svar: Voldsomme mareridts


6. september 2010

Kategori:
Alder:
4 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mor

Når din dreng siger "undskyld mor" så er det sandsynligvis fordi han har drømt, at han helt konkret, har gjort noget forkert og det er så det han undskylder. Når han vågner, kan han ikke skelne drøm og virkelighed og tror, at det han har drømt er rigtigt og derfor siger han undskyld. Det er ikke fordi det er din skyld eller fordi du er for hård og streng - det er udløst af den drøm han har :)

Mareridt opstår ofte i 3-4 års alderen og kan fortsætte i årene frem. Det kan være værre i perioder, især i perioder, hvor der sker ændringer i barnets hverdag. Det kan være ændringer som institutionsskift, ændringer fordi man bliver storebror, ændringer fordi der sker sygdom eller dødsfald i nærmeste familie og lignende. Større ændringer i barnets hverdag, vil naturligt gøre at barnet i den periode drømme mere og at drømmene kan ændre karakter.

Mareridt er skræmmende drømme, som vækker os og gør os bange. Det starter ofte som en god og helt normal drøm, men drømmen ændrer undervejs karakter og bliver uhyggelig. Mareridt opstår under REM-søvn, det der også kaldes drømmesøvn og når et barn vågner med mareridt, så vil det vågne, kalde på mor og far, være tydeligt ked af det og du vil ikke være i tvivl om at han har drømt.

Netop fordi mareridt opstår i tre-femårs alderen, vil de fleste børn kunne fortælle lidt om, hvad det er, de drømmer. Jo ældre barnet er, jo mere kompleks vil drømmen normalt være, og jo mere adskilt fra den virkelige verden vil drømmen kunne være. De mindste børn kan for eksempel drømme, at de er ude at gå, men ...


Annonce

... at de pludselig bliver væk. De lidt større børn drømmer måske, at de bliver taget af et monster.

Jo yngre barnet er, jo sværere vil det være for barnet at skelne mellem fantasi og virkelighed. De fleste børn vil omkring femårs alderen godt kunne forholde sig til, at de har drømt, når de vågner efter et mareridt – men for mindre børn kan det være rigtig svært at vågne op af et mareridt og falde til ro igen. Når din dreng ikke rigtigt kan finde ud af at sætte ord på, hvad han har drømt, så er det ikke fordi han ikke gerne vil, men fordi det er svært for ham og han forstår stadig ikke rigtigt hvad der sker :)

Du kan tilbyde ham lidt vand, når han vågner. Det at få lidt at drikke er med til at holde ham til virkeligheden.

Hold om ham, sid med ham, vug ham, berolig ham og lad ham mærke at du er der og passer på ham.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Lad ham sove med en natlampe med svag og beroligende belysning, så han kan orientere sig om natten, når han vågner. Lad ham også have døren til værelset stående åben, så han kan komme ind til jer og samtidig føle, at han ikke er ladt alene, han skal bare kalde så kan I høre ham.

Overvej hvad I diskuterer og taler om over middagsbordet. Vær opmærksom på at små børn ofte kan opfange og misforstå forskellig ting.

Vær også opmærksom på, hvilke tv-programmer han ser - det kan jeg høre at du allerede er :)

Læs også bøger for ham om at drømme, du kan låne børnebøger på biblioteket om emnet, det kan være rart for børn at høre om en i en historie, som oplever det samme som en selv ...

Fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce