Svar: Havregrød / havregryn
Kære Sonja
Havregrød mætter mere end havregryn gør, så på den måde kan det ikke helt sidestilles ... Samtidig er det også sådan, at grøden kan være lettere for ham at fordøje, fordi havreflagerne jo er kogt.
Når havregrød mætter mere end havregryn, så skyldes det både fiberinholdet sammen med det højere vandindhold - ofte laver vi jo havregrød med både vand og mælk ... Dertil kommer at den varme grød spises langsommere end de kolde havregryn, og jo langsommere vi spiser, jo mere vil det også nå at mætte.
Kogt mad og her altså især grød og mos har efter sigende større mæthed, end hvis man spiser det samme i stykker. Det vil sige at kartoffelmos f.eks. også mætter mere end tilsvarende mængde kartofler spist i stykker og at en tyk grøntsagssuppe mætter også mere end hvis man spiser samme mængde grøntsager almindelig kogt...
Jeg ser dog ikke umiddelbart problemer i at jeres lille dreng får havregryn med mælk på om morgenen og det er naturligt at han gerne vil have det, han ser I andre spiser. ...
... Kan I ikke gøre det, at I varierer det, så han nogle dage får grød og andre dage får havregrynene som de er ...? Og så må I se hvordan hans mave reagerer på det. Hvis hans mave fungere fint og det virker som om at han kan optage næringen godt, hvis han virker glad og tilfreds, glad for at spise så er det godt.
Han får jo også et mellemmåltid om formiddagen og her kan han så tilbydes et lidt større mellemmåltid, hvis han der virker mere sulten, fordi han har startet dagen med gryn i stedet for grød ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange er det også en god idé at give ham netop havregryn i en periode, så er det spændende og nyt og efter et par uger, så vil han elske at få sin lune havregrød tilbage .. jeg har det som jer - det er ganske udmærket at børn spiser havregrød til de er flere år gamle og mange børn vil faktisk rigtig gerne have dette. Men de børn der ikke vil, skal naturligvis heller ikke - så er havregryn med mælk et rigtig fint alternativ :)
Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Peanuts og børn
Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, kerner fra vindruer, popcorn, hele rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.
Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og kerner fra vindruer har vist sig at udgøre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder