Svar: Læspen?
Kære Camilla
Rigtig dejligt at høre fra dig og dejligt at høre at det går så godt med begge drenge :)
Læspen er som du beskriver, når barnet har en fejldannelse af S-lyden. Læspen skyldes at barnet bruger tungespidsen og læberne forkert og der findes mange forskellige former for læspen. Tungespidsen kan gå ud over læberne, som du beskriver, men man kan f.eks. også læspe fordi tungen sættes bag de øverste fortænder, eller fordi tungen drejes til siden, så der kommer luft ud ved siden af tungen. Nogle læsper også fordi de løfter tungen op mod ganen og andre fordi de løfter tungspidsen stejlt opad uden at den når at berøre ganen.
For at kunne sige et perfekt S skal tungespidsen være placeret lige bag ved fortænderne og din dreng læsper altså fordi han har problemer med sin tungemuskulatur, sin evne til at placere tungen rigtigt.
Nogle børn ...
... læsper i den periode, hvor de får mange tænder og her forsvinder læspen ofte af sig selv, når tandskiftet er afsluttet. Men med den alder din dreng har, så har han jo fået alle sine mælketænder og derfor kan det i forhold til dette ikke anbefales at se tiden an ...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg tænker derfor - hvis det var mit barn, så ville jeg kontakte en talepædagog - en logopæd som er uddannet specielt til at vurdere børns sproglige udvikling. Jeg synes ikke der er grund til at vente til kort før han skal i skole, hvis man allerede nu kan gå ind og korrigere hans sprog ved at lave nogle simple øvelser og lege det mere eller mindre ind. Det skal naturligvis ikke gøres til et større problem, men tal med en talepædagog omkring det, så får I også præcist at vide, hvordan I skal forholde jer og hvornår man mener en ekstra indsats vil være godt :)
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Mødregruppe
De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.
Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.
Det kan være en stor glæde at mødes med andre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!