Annonce

Annonce

Svar: Separationsangst - 15 mdr.


29. august 2010

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Josefine er lige aldersmæssigt på grænsen til at hun begynder at få lidt fornemmelse for at I stadig er der, selvom hun ikke kan se jer. Faktisk er børn ofte omkring 16 måneder inden de får en større bevidsthed omkring dette. Det betyder at børn inden den alder, faktisk ofte føler sig alene og forladt, når forældrene går - de kan simpelthen ikke forholde sig til at man er lige inde i stuen, lige inde på den anden side af væggen.

Dette udviklingspring sammenholdt med at Josefine også er startet i vuggestue og dermed er mere adskilt fra jer om dagen, vil naturligt kunne påvirke hendes nattesøvn og evne til at kunne overgive sig til søvnen. Børn vil ofte i denne periode virke mere klyngende, de vil helst bæres, klynger sig til de voksnes ben og de protesterer højlydt, hvis man prøver at putte dem og gå .. På samme måde, vil det at hun oplever adskillelse i løbet af dagen også gøre, at hun om natten begynder at drømme mere og derfor sover mere uroligt. Hun kan vågne op, være tydeligt ked af det og have brug for at mærke at I stadig er der for hende.

Jeg har den holdning at børn naturligt skal have den tryghed de behøver og derfor synes jeg i princippet det er helt fint at lade Josefine komme ind og sove hos jer, hvis det hjælper jer alle til en bedre og roligere søvn. Det kan være en god idé at holde fast i at hun skal falde i søvn i sin egen seng, så hun stadig forbinder sin seng med stedet hvor hun sover og føler det trygt og naturligt at blive puttet der, men vågner hun om natten og er ked af det, så synes jeg det er fint at lade hende sove hos jer og finde roen ...


Annonce

... der.

Det I skal være opmærksom på i den forbindelse er dog, at hun jo også bliver mere og mere bevidst og det er sådan, at børn i 18-20 måneders alderen ofte får en periode, hvor de er ekstra meget tryghedssøgende om natten. Med det in mente, kan det være en god idé at forsøge at lære hende at hun så vidt muligt er i egen seng om natten. Alternativt skal I sige til jer selv, at hun gerne må være hos jer og så indstille jer på at behovet for at være hos jer, nok bliver større netop i 18-20 måneders alderen. Ellers er det et spørgsmål om at give hende ro, nærhed, omsorg osv. lige nu, men stille og roligt arbejde på atter at få hende til at sove videre i egen seng - inden hun bliver 1½ år ...

Det vil være rigtig godt at lære hende at I er der, selvom hun ikke kan se jer - ved at lege f.eks. gemmeleg med hende om dagen. I kan skiftes til at gemme jer, kalde på hende, sige små lyde osv. og den modsatte af jer kan så lede sammen med hende. I kan også bevidst bruge "hvor er far henne?" eller lignende i løbet af dagen og lære hende, at kigge i rummene og tilsidst finde far et sted i huset "nå, der var far - far ser fjernsyn" eller lignende. Netop for at bevidstgøre hende om at man stadig godt kan være der, selvom man er ude af syne.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I kan give hende en lille fotobog med i vuggestuen med billeder af jer, så hun stadig 'har jer med' selvom hun er der og igen får en bevidsthed om at I ikke er helt forsvundet. Det kan gøre at hun måske vil drømme mindre og vil føle separationen mindre svær :)

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med hende.

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kostfibre og børn

Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.

Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...

Læs mere i Babylex

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce