Annonce

Annonce

Svar: En om'er?


27. august 2010

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mina

For det første er det meget vigtigt at man som mor (og som forældre) siger til sig selv at man ikke behøver være perfekt. Faktisk tror jeg ikke den perfekte mor findes, i hvert fald kan man så diskutere, hvad det er at være perfekt ...

For mig er man en god mor, når man ser sit barn, er i stand til at tage vare om det, vurdere om det er sulten, skal have skiftet en ble, skal vugges lidt, hjælpes med at finde roen, tale med det når det har brug for det, hjælpe det med at sove, når det er behovet. Det handler også om at kunne rumme barnets følelser. At kunne rumme når barnet er ked af det, når barnet græder rigtig meget, når intet virker og barnet bare er ked, når barnet er vred, frustreret osv. ligesåvel som at kunne rumme, når det smiler, kluk-ler og pludrer lystigt. At kunne rumme handler om at kunne bære det uden at ville ændre det og uden at tage det personligt.

Og en godmor begår også fejl, for det er menneskeligt at fejle og hvem vil ikke gerne have en menneskelig mor .. Så når du spørger "hvad gør man, når man mislykkes med et eller andet?" så er mit svar, at man ser det som noget der er okay. Man er nødt til at prøve sig frem og man kender ikke alle svar, alle løsninger og alle muligheder på forhånd. Noget får man med erfaringen, jo flere gange man prøver det, jo bedre bliver man til det - andre ting vil man stå i første gang og atter andre ting, vil bare ikke virke. Man kan prøve 117 ting og intet virker og så er det sådan - det skal man ikke være ked af eller se som et nederlag, så må man bare være der, prøve at rumme det og stadig forsøge at give sit barn nærhed, omsorg, ro og masser af kærlighed.

Der er absolut ingen problemer i at du ammer din datter i din favn og lader hende falde i søvn ved brystet. For et lille barn på 3-4 måneder er brystet en helt naturligt søvnassociation, det som gør hende tryg, rolig og hjælper hende med at overgive sig til søvnen. Der er ingen problemer i at hun falder i søvn ved brystet, hvis hun derefter er i stand til at sove godt og sammenhængende.

Det bliver først et problem, hvis hun begynder at vågne hele tiden, fordi hun forventer at få dit bryst i munden, for at kunne sove videre eller forventer at du tager hende op i din favn og vugger hende i søvn - hvis hun ikke gør det, så skal du ikke kæmpe med hende, men i stedet gøre det, som du fornemmer virker.

Hun er født 6 uger før tid og har naturligt ekstra behov for tryghed, nærhed og fysisk kontakt og det skal du ikke være bange for at give hende. Faktisk må du gerne en gang imellem lægge dig med hende i din seng og amme hende liggende. Hun kan meget fint blive ammet der og når hun sover, så kan du trække dig væk, sikre at hun ikke kan falde ned af sengen og lade hende sove, hvor hun nu er faldet i søvn. Det kan være ganske udmærket at gøre på denne måde en gang i løbet af dagen eller når hun skal sove om aftenen, når hun ikke er ældre end hun er :)

På sigt skal hun naturligvis lære at sove uden at have brystet i munden og det er her vigtigt at du netop flytter hende, på det tidspunkt, hvor hun tydeligt er parat til at sove, men ikke sover ...


Annonce

... helt.

Det vil være hensigtsmæssigt at hun ammes og når hun så efterfølgende viser træthedstegn, så gør du klar til at putte hende. Hvordu normalt vil holde hende i dine arme og vugge hende, så skal hun i stedet svøbes. Det at være svøbt vil give hende fornemmelsen af tryghed og at være tæt - men det vil være af et klæde og ikke af dine arme. Faktisk kan det være ganske udmærket at arbejde på en rytme, hvor hun ammes, skiftes og får ren ble på, svøbes i et klæde og ammes igen og først derefter puttes i sin seng.

Det er naturligt at hun protesterer, når hun lægges fra en varm favn ned i en kold seng og netop ved at svøbe hende, kan man undgå at dette skift bliver for voldsomt. Sengen kan gøres mere tryg ved at have en sengerand, en himmel eller lignende, så barnet på den måde er omsluttet og føler sig mere som "liggende i en lille hule", nogle har også stor glæde af at bruge en sovepose til barnet, en voksipose, sleebee, duniduo og hvad de ellers hedder og så putte barnet i denne. Den omslutter og hjælper til fysisk ro og gør, at barnet lettere flyttes fra inde til ude, uden at mærke skiftet så voldsomt :)

Hvis det er for varmt med soveposer og svøb, hvor du bor, så prøv at se dig om efter en bomuldspose, det findes - faktisk er det ofte også brugt netop i Sydeuropa, så måske kan du finde noget som vil virke perfekt for jer :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når du lægger hende fra dig, skal det være inden hun falder i så dyb søvn, at hun ikke ænser at hun bliver flyttet. Det er synd for hende, hvis hun sover godt og idet hun så lægges ned, så oplever hun et skift og bliver forskrækket fordi hun pludselig er lagt et helt andet sted. Det er utrygt. Det er derfor vigtigt at hun lige når at følge lidt med i at hun rent faktisk flyttes, men samtidig på et tidspunkt, hvor hun er træt nok til at sove videre og ikke protesterer - det er svært, men det kan lade sig gøre.

Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng. Hun er stadig svøbt og hun må her gerne få en sut, fordi den også erstatter brystet og hjælper hende med at sove videre.

Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Ligger hun i barnevognen, så vip eller tril den lidt, ligger hun i sengen, så berolige hende med hænderne på hendes krop :)

Det er meget normalt at børn i din datters alder sover sent om aftenen. Det hænger sammen med den alder og udvikling de går igennem og det ændrer sig igen. Du kan med fordel læse min bog "Sådan får du dit barn til at sove!" som blandt andet beskriver, hvordan det er med børn i 3-4 måneders alderen og søvn, men som faktisk også indeholder et lille kapitel omkring børn der er født før tid ...

Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex

Diarré

Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.

Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce