Svar: Gulerodsstykker galt i halsen
Kære J.
De fleste børn vil først omkring 1½ års alderen kunne tygge godt nok til at de kan begynde at spise råkost og andre hårde fødevarer ... og du har naturligvis ret i at der er forskel på om man har fire tænder eller 12 tænder - selvom gummerne er hårde så er det alt andet lige lettere at tygge med kindtænder end uden.
Der sker umiddelbart ikke noget ved at barnet får en lille smule råkost, kerner og lignende, som barnet har svært ved at tygge. Hvis barnet ikke tygger maden, men mere eller mindre bare synker den, så vil den komme ufordøjet igennem systemet. Det er derfor begrænset, hvor meget jeres dreng kan optage af gulerodsstykkerne, når han spiser dem .. Han må altså gerne få det, men hvis han ikke kan tygge det, har han ikke den store ernæringsmæssige fordel ved at få det. Dertil kommer at alt for meget mad, som børn ikke kan bearbejde ved at tygge det, kan give problemer med løs mave.
Jeg kan ikke se hvor store stykker gulerod de giver - umiddelbart lyder det ikke som om at det er særligt store stykker og der er jo også god træning i at lære at spise gulerødder ... I skal naturligvis sikre jer at han ikke får så store stykker, at han kan få dem galt i halsen, hvis han ikke ...
... kan tygge dem. Det må ikke kunne give en farlig situation.
Med hensyn til havregrød og morgenmad, så er det naturligt at han nogle gange har brug for noget andet. Alle former for grød kan bruges og du kan forsøge med variation af grød. Grød er en god starter på dagen og giver mæthed langt op af formiddagen.
Du kan også prøve med almindelige havregryn med lidt sukker og mælk, så han ikke længere får det som grød, men får det som det er og som du sandsynligvis selv ville spise det. Igen gælder, at han naturligt har lettere ved at optage grøden, men havregryn er okay med mælk - det opbløder dem også.
Havregrynsboller er også godt, du kan finde en opskrift på disse i babykøkkenet her på siden. De er gode til både børn og voksne :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så er surmælksprodukter en god mulighed, de mætter dog ikke så længe og du bør se dig godt for - tjek sukkerindholdet. Gå ud fra at hvis der er mere end 10g sukker pr 100g så er produktet uegnet som morgenmad - det gælder også de forskellige morgencerealier man kan købe. Mange af dem er fyldt med sukker.
Minifras kan være en mulighed - også på en yoghurt naturel :)
Håber du kan bruge disse tanker videre, fortsat held og lykke :)
Fortsat god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Insemination
Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.
Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.
Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!
Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D
Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to