Annonce

Annonce

Svar: Afhængig af tv/spil?


15. august 2010

Kategori:
Alder:
5 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Line

Der er så vidt jeg ved ikke lavet undersøgelser over helt små børns afhængighed af spil, de undersøgelser jeg kender til, er lavet hos børn på 12-15 år ...

Der er dog igen tvivl om at børn godt kan blive afhængige af at spille, og at man som forældre skal være opmærksomme på, hvor meget skærmtid børn har.

Man taler om skærmtid, både i forhold til den tid børn bruger foran TV, computer, playstation, nintendo osv. Det hele tæller med. Faktisk siger man at børn i de første skoleklasser ikke bør have mere end 1 times skærmtid dagligt.

Så i forhold til jeres drengs alder, så lyder det meget fornuftigt at holde fast i at han kun skal spille nintendo eller computer ½ time dagligt ... Og at han i stedet skal ud at lege, bruge sig selv fysisk og også være sammen med andre, for ofte er 'det at spille computer' i den alder, noget barnet gør for sig selv.

Det er netop en af problemerne med computerspil og lignende, at barnet fravælger samvær med kammerater og andre sociale aktiviteter. Og her skal I naturligvis vurdere hvorfor han gerne vil spille - er det spillet som fascinerer ham, eller er det selve aktiviteten, det at spille sammen med nogen.

Kunne det f.eks. være et alternativ at I spillede et spil sammen, at I gik over til at spille mere brætspil end at bruge spillekonsoller, fordi han på den måde både fik spillet, men også fik det sociale aspekt med ...?

Det er vigtigt at det at spille ikke bliver den dominerende aktivitet for ham, men at det er mindst ligeså sjovt at lave andre ting. Og måske vil det være bedst for ham, kun at have 1-2 spille ...


Annonce

... dage om ugen i stedet for at få lov til at spille lidt hver dag ... Det kunne måske hjælpe ham, også at have noget at se frem til, glæde sig til og I kunne roligt sige "det er torsdag du spiller og i dag er det mandag". Så behøver han ikke gå og vente er det nu, eller er det om en time eller ...

I kunne lave en ugeplan med billeder af forskellige aktiviteter, ting han skal, også gerne dagligdagsting, som han kan hjælpe med til - dække bord, lave mad eller lignende og hvor det at spille spil, så indgår som en naturlig del af en uge, hvor der er gjort plads til det. Så kan han også kigge på planen og behøver ikke spørge jer hele tiden :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Om hans hjerne bliver understimuleret, tør jeg ikke udtale mig om, jeg tænker at det nok mere handler om at han har brug for at lege sammen med andre, har brug for at udvikle sine sociale færdigheder og også har brug for at bruge sig selv motorisk og fysisk - spille bold, klatre i træer og lære at cykle ... Og alle disse ting lærer han ikke, hvis han sidder alene og spiller på sin nintendo eller sin computer :)

Samtidig synes jeg dog også at man som forældre er nødt til at finde en balance, hvor han naturligt skal have lov til at spille nogle gange, fordi det er en del af den tid vi lever i. Børn vokser op med spillekonsoller og det giver dem også en masse godt. Så man skal ikke være rigid og det kan også være afslappende for børn, ligesåvel som det kan for voksne, at spille lidt eller se lidt fjernsyn og det er okay. Bare det ikke bliver for meget :)

Håber du kan bruge dette videre, rigtig meget held og lykke med ham fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Optøning af spædbarnsmad

Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:

- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.

- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.

- Mad som har været...

Læs mere i Babylex

Udvikling - børn

Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:

1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven

2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.

4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.

5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce