Annonce

Annonce

Svar: Græder sig selv i søvn. Nægter at blive lagt i barnevogn.


14. august 2010

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kop´en

Tak for dit brev, din fine beskrivelse af jeres første tid som ny familie og alle dine tanker :)

Det lyder som om at flaske har været den rigtige beslutning hos jer, også selvom du er ked af det skulle være sådan - så lyder det som om at din dreng spiser godt og har brug for det. Og det er, som du også skriver, naturligvis det vigtigste :)

Der er jo den ulempe ved mme, at nogle børn får lidt tendens til træg mave og nogle børn sluger også en del luft, når de spiser af flasken. Du skal naturligvis forsøge at holde din drengs mave godt igang og det er fint at forsøge med mylicon dråber, - nogle har effekt af det, andre ikke og det handler nok om at når børn er sultne, så skal de have mad NU! og har derfor svært ved at vente de 10-15 minutter der skal gå efter de har fået mylicon ...

Det er rigtigt at Elias døgnbehov ligger på ca 1000ml i døgnet når han vejer 6 kg - og det er en fin mængde. Det betyder dog ikke at du ikke gerne må flekse lidt, så han nogle dage får lidt mere og andre dage måske lidt mindre.

Det vil være rigtig godt at mælken indgår som en fast del af putteritualet, ved at få flaske inden han skal sove, så hjælper du ham til at falde i søvn på en rar måde og samtidig sover han længere på fuld mave.

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med ham lige nu og det betyder at han har travlt med at følge med i verden, bruge sig selv mere fysisk, han vil gerne opleve. Dette skal du naturligvis anerkende og det er vigtigt at hans vågne perioder bliver aktive perioder. Han skal ses som en lille baby, der skal aktiveres, stimuleres osv. når han er vågen og så skal han hjælpes til ro, når det er ved at være sengetid. Han er ikke længere et spædbarn, men en aktiv baby ... :)

Det vil være rigtig godt at arbejde på 3 lure dagligt, en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Og du skal her være opmærksom på at mange børn i denne alder, faktisk sover deres 3. lur så sent, at de har en lang vågenperiode om aftenen. Det er således helt normalt at børn i denne alder måske først går til ro for natten kl. 22 og hvis man forsøger at putte barnet allerede kl. 20, så er det naturligt til stor frustration for alle parter. Så måske er det hvad sker hos jer lige nu - at I om aftenen tror han skal puttes før han egentlig skal ...

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen: Flaske og sover videre

Formiddag: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost: Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag: Flaske

Sover dagens 3. lur

Aften: Flaske og puttes til natten - tidspunktet ...


Annonce

... varierer efter hvor sent den 3 lur ligger og hvor lang den er

Sen aften: Flaske

Midt nat: Flaske

Nogle børn får flaske, sover kl. 20 får flaske igen kl. 24 og igen om natten. Andre børn får aftenflaske kl. 22, igen kl. 01 og igen næste morgen tidlig. Begge dele er helt okay - det afhænger fuldstændig af dagens rytme, tidspunkter for søvn, aktiviteter osv. i løbet af dagen :)

For at gøre ham glad for at sove i sin barnevogn og i sin vugge, vil det være rigtig godt at svøbe ham.Start med at skifte ham og i forbindelse med skiftning, svøber du ham i et klæde, i dynen eller måske i en sovepose (en voksipose eller lignende). Det at være svøbt vil gøre ham tryg og rolig og han vil ikke mærket skiftet fra din favn og egen seng så tydeligt som han gør det, hvis han ikke er svøbt. Samtidig vil svøbet hjælpe ham til fysisk ro, så han ikke kan ligge og flagre med armene og vågne op af det.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Svøb ham, giv ham så flasken og se på ham, se på hans øjne og lyt til hans vejrtrækning. Prøv at lægge ham fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at han er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte ham fra din favn ned i egen seng. Han er stadig svøbt og han kan få en sut eller bare have en sutteklud ved sit ansigt. Faktisk kan du med fordel trække en stofble igennem sutten, så han bedre kan holde den i munden og så han også har sin klud.

Stå lidt ved ham, hold dine hænder roligt på ham, så han fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hans krop, så der er lidt tyngde, vug ham blidt imens han ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser - hvis han ligger i barnevognen, så tril den stille og roligt frem og tilbage eller kør ham en lille tur. Hvis han ligger i vuggen, så vip ham stille.

Stil ham til at sove lidt afsides og ikke hvor der er for meget larm af fjernsyn, radio, jer forældre der snakker. Gerne i et lidt køligt rum - det er især vigtigt når han er svøbt, at I er opmærksomme på at han ikke bliver for varm. Stil ham også meget gerne til at sove i barnevognen udenfor i løbet af dagen, så han lærer at sove ude.

Jeg er bestemt ikke tilhænger af at han bare skal lægges grædende til at sove. Det er helt naturligt at han skal lulles til ro og hjælpes til at overgive sig! Jeg håber at mine tanker hjælper videre på vej og så vil jeg også anbefale jer at købe min bog "Sådan får du dit barn til at sove!" hvori I netop kan finde råd omkring forventninger til søvn de næste mange måneder frem.

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce