Annonce

Annonce

Svar: Amning - trappe ud


14. august 2010

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Liva´s far og mor

Hvor fantastisk at I ligefrem arbejder på at få en lille en mere - dejligt :)

Med den alder Liva har nu, vil det være fint kun at amme hende 1 gang dagligt (max 2 gange), ammes hun mere, så er der stor risiko for at hendes mælkeindtag fylder for meget og dermed tager pladsen op for den egentlige mad.

Det er naturligvis altid rarest, hvis man kan trappe ned, så brystet stille og roligt erstattes af noget andet. De fleste børn vil også netop i 12-18 måneders alderen begynde at tage en putteklud, puttebamse eller lignende til sig og det bedste er, hvis man kan undgå en 'kold tyrker' ved netop at erstatte brystet med noget andet ligeså tryghedsgivende på sigt.

Her er en klud eller bamse en rigtig god ting, fordi det er barnet selv, der bestemmer behovet. Jeres datter kan putte sig ind til den og nulre sin næse efter behov og således styre dette selv, hvilket hun jo ikke kan med brystet eller med jer forældre. Puttebamsen er der, når hun har brug for den, uanset om hun er hjemme, bliver passet af en babysitter eller skal i institution.

Hvis hun har været vant til at blive puttet med en klud, når hun skulle sove, så er det oplagt at bruge den. Hvis hun ikke har noget, som hun er specielt glad for, så må I finde noget nu. Det kan være en aflagt trøje der dufter af mor eller det kan være en ny bamse, som I køber - gerne sammen med hende, så I kan se, hvad hun fanges af når hun ser tøjdyrene i butikken :) Det kan være en fordel, hvis hun selv vælger sin substitut, hun skal sove med det som hun føler størst tryghed ved.

Den klud eller puttebamse som I vælger skal bruges konsekvent når hun puttes til at sove eller når hun er ked af det. Og den skal også bruges, når du ammer - her imens du så trapper ...


Annonce

... ned.

Langsom nedtrapning kan være godt. Blandt andet fordi det også giver din krop mulighed for at følge med. Da du ammer så meget som du gør, så er der stor risiko for at du får en brystbetændelse, hvis du fra den ene dag til den anden stopper med at amme. For at din krop også kan vænne sig til det og mælkemængden nedsættes, så er det vigtigt at nedtrappe en amning af gangen.

Men i forhold til din datter, så kan en langsom nedtrapning være svær, fordi hun netop er så bevidst om brystet som hun er. Hun er stadig så lille at hun ikke kan forholde sig til tid og ikke kan gives forklaringer og derfor vil hun blive dybt dybt frustreret, når hun nogle gange må ammes og andre gange ikke må. Hun forstår jo ikke, hvorfor hun nogle gange får lov og andre gange ikke gør og det sker, at dette forvirrer så meget, at man simpelthen er nødt til at stoppe fra den ene dag til den anden - for barnets skyld ...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så .. I må prøve at trappe ud og det gør I ved at fjerne en amning af gangen. Derudover ved at afkorte de amninger som hun får. Det vil sige at hun får lov til lige at sutte lidt, falde til ro og så forsøger du at fjerne brystet og sætte noget andet i stedet - her beroligende ord, kærtegn og den nye substitut. Hele tiden tænke på, at amningerne skal fjernes en for en og at de skal gøres kortere og kortere.

I takt med at du får trappet ned i ammefrekvens, så vil din mælkemængde også falde og det vil gøre det mindre attraktivt at die hos dig. Din menstruation/ægløsning vil måske begynde, det kan gøre at din mælk ændrer smag og det vil igen kunne gøre, at din datter ikke synes amningen er så interessant mere og derfor også selv begynder at sige fra.

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med alle jeres projekter :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annonce