Annonce

Annonce

Svar: Natamning og raseri ved sengetid


7. august 2010

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Heidi

Når børn bliver syge, indlagt osv. så må man nogle gange bare gøre det der virker og det kan ofte være brystet. Barnet får via brystet væske, næring og masser af tryghed, varme og ro - og intet kan være mere vigtigt, netop når hun er syg. Det har derfor være en helt fin prioritering, netop at amme hende, fordi hun har været de sygdomsperioder igennem, som hun har.

Det er dog også sådan, at hun med den alder hun har nu, er meget bevidst om brystet og at hun vil have det. Hun var så småt begyndt at sige fra, men på grund af sygdom, blev hun lagt til og hendes behov atter øget og derfor skal du ikke regne med at hun selv siger fra igen. Det gør hun ikke. Det er en beslutning som du skal tage og jeg kan ikke love dig at det bliver helt uden protestgråd fra hendes side ...

MEN, for der er jo næsten altid et men. Det kan godt lade sig gøre - i hvert fald er det et forsøg værd, at få trappet hende stille og roligt ud af amningen.

Det er her vigtigt at hun tilbydes en substitut. Det er ikke et spørgsmål om at give hende 'en kold tyrker' fra den ene dag til den anden, det er et spørgsmål om på sigt at få noget andet sat i stedet for brystet.

De fleste børn er mellem 12-18 måneder, når de tager en bestemt bamse eller klud til sig og fordelen ved at have en sådan er, at den jo er tilgængelig selvom mor ikke er det :) Det er barnet selv, der bestemmer behovet. Din datter kan for eksempel putte sig ind til den og nulre sin næse efter behov og således styre dette selv, hvilket hun jo ikke kan med dig som forælder. Sovebamsen er der, når hun har brug for den, uanset om hun sover hjemme, bliver passet af en babysitter eller skal sove i institution.

Jeg synes ikke du ...


Annonce

... skal kæmpe med din datter om brystet, der er ingen idé i at du holder brystet fra hende, hun græder og bliver mere og mere ulykkelig og du så ender med at give hende det alligevel. Jeg vil i stedet foreslå dig, at du starter med at lægge hende til, giver hende den ro og nærhed hun søger og beder om og samtidig med dette, så indfører du så en lille puttebamse, en klud, en bestemt måde at kærtegne hende på, lulle hende til ro på.

Samtidig med at du giver hende en nu beroligende måde at komme videre i søvnen på, så forsøger du stille og roligt at gøre amningen kortere og kortere. Lad hende die lidt, finde roen og forsøg så at trække brystet til dig, så hun ikke fylder sig med mælk, men lærer at sove med mindre og mindre og i stedet med det nye ritual.

I starten, når du trækker brystet til dig, så vil hun søge efter det, måske blive lidt irriteret, så får hun det igen, dier kortvarigt, falder til ro og så forsøger du igen at lirke brystvorten ud af munden på hende. Hele tiden forsøge at fjerne brystet og så få det erstattet med noget andet.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Stille og roligt vil du så komme dertil, hvor hun bare lige dier lidt, du trækker brystet ud, hun accepterer det og triller om på siden og sover videre uden gråd. Og her er det så, at du kan begynde helt at undvære brystet og i stedet nøjes med de kærtegn, bamse og de beroligende ord, som du konsekvent har give hende hele tiden :)

Du skal naturligvis samtidig sikre dig at hun spiser og drikker nok hele dagen og også om aftenen. Det vil være en rigtig god idé at give hende en godnatgrød som en del af putteritualet, så du er sikker på at hun ikke går sulten i seng :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce