Svar: Måske skuffelser
Kære Elisabeth
Tak for dit brev og alle dine tanker :)
Det er et meget stort spring at gå fra dagpleje til børnehave, ligesom det også vil være et meget stort spring at gå fra børnehave til skole.
Vores børn skal disse spring igennem og hvordan det vil gå dem, hvordan de vil klare sig og hvad udfordringer de vil møde, kan ingen af os jo vide. Vi ønsker dem naturligt det bedste, at de må være glade, have gode venner, udvikle sig som de har brug for og blive støttet og hjulpet igennem de ting som er svære. Men hvordan det egentlig går ved vi jo ikke før vi står i situationen ...
Udfordringer kommer der masser af og ja, det gør så ondt i hjertekuglen, når man mærker ens datter (eller søn) ikke trives. Du bruger jo netop den erfaring du selv har med dig, du ved hvordan det føles at blive afvist, at blive holdt uden for osv. og det sidder dybt i dig. Du skal heller ikke glemme den følelse eller overhøre den, men acceptere at den er en del af dig, de oplevelser du har haft, har lært dig nogle ting og det må du så prøve at udnytte positivt i forhold til din datter.
Du skal bruge din egen erfaring til at sætte dig ind i hendes situation og vise at du forstår hende, når hun en dag kommer og er ked af det, fordi hun er blevet holdt uden for eller nogen har talt grimt til hende. Men du er samtidig også nødt til at lade hende drage sine egne erfaringer og så støtte og guide hende undervejs.
Den bedste måde du kan styrke din datter på er ved at give hende selvværd. Du skal her skelne mellem selvværd og selvtillid som er to vidt forskellige ting.
Selvtillid handler om det vi kan, det vil sige de ting som vi er gode til, de ting vi præsterer. Hvis man er god til at klatre i træer, tegne, lave perlearmbånd eller andet, så har man selvtillid på disse områder. Selvtillid kan man også få, hvis man har følelsen af at have de rigtige ting, at have den rigtige kjole på, eller få den rigtige bamse i fødselsdagsgave.
Selvværd derimod handler om at man synes man selv har værdi. Det handler om hvem man ...
... er og hvordan man forholder sig til sig selv. Børn får højt selvværd af at blive set og anerkendt af deres forældre, af at føle de er værdifulde. Det er vigtigt at man er opmærksom på, at god selvtillid på forskellige områder ikke giver et bedre selvværd. Det er derfor også vigtigt at I som forældre er bevidste om, at det at rose jeres datter kan give hendes masser af selvtillid, men at ros ikke behøver påvirke hendes selvværd. Der er forskellige måder at rose på og det er ikke alt ros der giver selvværd.
Forskellen på selvtillid og selvværd kan kort beskrives sådan.
1. Selvtillid handler om tillid til sine evner. Selvværd hander om oplevelsen af at have værdi.
2. Selvtillid handler om at gøre. Selvværd handler om at være.
3. Selvtillid handler om noget vi kan. Selvværd handler om noget vi er.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
4. Selvtillid hander om tillid til sine færdigheder. Selvværd handler om at værdsætte sine egenskaber.
Så det bedste du kan gøre er at fortælle og vise din datter er hun er noget ganske særligt fordi hun er den hun er. Ingen kan tage hendes plads, ingen kan erstatte hende, for hun er noget helt specielt, netop fordi hun er hende.
Jo stærkere selvværd hun har, jo bedre vil hun kunne stå imod når andre børn siger "du er jaloux", "du er dum", "jeg gider ikke lege med dig" osv. ...
Lige netop situationen med de 4 årige som siger "hun er jaloux" så tror jeg faktisk ikke de ved, hvad det betyder. Og i en sådan situation kan du naturligvis vælge at overhøre det, du kan også vælge at gå ind i situationen og spørge ind til det du hører "Jaloux, det var et svært ord, ved du hvad det betyder?" og så snakke med børnene om det. Og sige det som det er "ved du hvad, xx er ikke jaloux, men hun vil rigtig gerne lege med jer, så måske kan I alle tre lege sammen en dag, hvis I er herude på vejen.." eller lignende. Det vil jo lære alle tre børn noget og på en rigtig fin måde.
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med hende og med alle de nye udfordringer I står i den næste tid :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Skråstol
Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.
Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...
Ymer og ylette
Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S