Svar: Ikke hyggelige måltider
Kære Jette
Mange børn vil i 8-10 måneders alderen lukke munden for skeen. Det handler ofte ikke om at barnet ikke er sulten eller at barnet er kræsen, men derimod om at barnet vil spise selv.
Spørgsmålet er derfor om ikke jeres lille Rasmus har brug for mere rigtig mad, mad med mere bid i. Det vil sige, mad i stykker som han kan sidde med i hånden og gnave sig igennem, mad i små stykker som han kan øve sig i at spise med en gaffel og så naturligvis stadig mad som er moset, som I giver ham på en ske, når det andet ikke går hurtigt nok eller stadig er for svært for ham :)
Det er vigtigt at han får mange små måltider dagen igennem, så hans blodsukker holdes stabilt og humøret dermed også er mere stabilt. Nogle børn kan godt i denne alder, have brug for et 'før aftens måltid' f.eks. kl. 17, som gør at han ikke er alt for sulten, når klokken er 18-18.30 hvor I måske normalt spiser aftensmad. At give ham lidt mad der, kan derfor godt være med til at give lidt mere ro ved selve aftenmåltidet.
Hvordan skriger og råber han? Er det et udtryk for at ville tale med i jeres snak, være en del af det der foregår? Er det fordi han øver lyde og synes det er sjovt at sidde og råbe og få jeres opmærksomhed? Børn skal jo ikke være særligt gamle før de lærer, at de hurtigt kan blive centrum for middagsbordet ...
Det kan være en god idé at lære ham lyde, som I synes er interessant og mere til at holde ud at høre på. Når han råber, så mød ham "Ih, hvor du kan råbe" og prøv så at motivere ham til noget andet "Kan du også sige pprrr, prrrr" eller lignende, så han øver en lyd I andre kan holde ud ...
Det kan være en god idé at flytte ham, så han ikke sidder for bordenden, hvis han gør det. Men i stedet flytter ned og sidder langs bordets sidde - det gør at fokus fjernes lidt mere fra ham, at han sidder et andet sted :)
Du skriver at aftensmaden er det eneste måltid om dagen, hvor I spiser sammen ... måske er det netop derfor at han har brug for at gøre sig selv bemærket? Måske kunne det hjælpe, hvis I begyndte også at spise morgenmad og frokost sammen, så han ikke til andre måltider ...
... sidder alene ved bordet, hvis han normalt gør det? Bare en tanke ...
Jeg vil lige sende dig en plan for dagen, som den kan se ud til en dreng på 8 måneder:
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær, evt. frugtmos, vand af kop.
Formiddagslur
Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, suppleret med kogte pastaskruer, stykker af frikadelle eller lignende. Suppleres derudover med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.
Flaske eller ammes og puttes til middagslur ca kl. 13
Eftermiddag 15.30-16: En lille portion tykmælk med frugtmos, frisk frugt og bær i hånden, vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Før aftensmad 17: Tilbydes lidt grøntsager, lidt af den mad du er igang med at gøre klar til aften, tilbydes ½ bolle med smør, ost eller lignende at gumle på, vand af kop.
Aften 18.30: Familiemad, risretter, pastaretter, lasagne, frikadeller, laks, rødspættefilet osv. Kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Der skal være mad i stykker og moset mad - kartofler kan moses med sovs og frikadellen gives i stykker ved siden af. Vand af kop.
Suppleres evt. med en godnatgrød som en del af putteritualet.
Ammes eller flaske og puttes til natten ca 20
Sen aften eller en gang i løbet af natten: Ammes eller flaske
Jeg håber at mine tanker og ovenstående plan for dagen, giver lidt idé om, hvad jeres dreng har brug for af måltider og hvordan I måske kan få lidt mere ro om aftenen :) Det er som sagt vigtigt med mange små og hyppige måltider, kød, fisk, grøntsager, ris, pasta osv. fordi det også påvirker hans humør i løbet af dagen og om aftenen.
Det er vigtigt at spise sundt og godt for at gøre humøret stabilt. Serotonin er et af de stoffer som er med til at holde vores humør stabilt og forbedre vores søvnkvalitet. Serontonin bliver produceret, når vi indtager tryptofanholdige fødevarer og dette sikres blandt andet når vi indtager bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager er også vigtigt.
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Portionsstørrelse børn
Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.
Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.