Svar: Skæren igennem på pædagogisk måde
Kære L´s mor
Det er kun en fornøjelse at få et emne pr brev, så det er helt fint at sende flere breve, når der er mange forskellige spørgsmål omkring ens barn :)
Der er ingen tvivl om at din datter nu prøver lidt grænser af, hun skal lige se, hvad der sker, når hun gør det modsatte af hvad du siger. Hun begynder også så småt at kunne huske og genkende fra tidligere, så hun undersøger også mønsteret i tingene, er der ensartethed, gør mor som hun plejer osv.
Samtidig har hun også en alder, hvor det godt kan være lidt svært at skifte situation. Hun er naturligt glad, når du henter hende, men hun vil også godt lige vise dig, at hun jo har sin dagligdag i vuggestuen nu og du kan ikke bare komme og bestemme ...
Faktisk tror jeg lidt at det er det der sker, når du f.eks. henter hende fra vuggestuen, at hun naturligt er glad for at se dig, men også har brug for at vise dig, at du ikke kan komme og sige, hvad der nu skal ske. Og så kommer hendes lidt grænseundersøgende opførsel også frem ...
For starter du nu med at sige "kom vi skal ud til cyklen", som du plejer eller hvad sker der. Ofte bliver hun bekræftet i at tingene sker som hun forventer, noget hun også er glad for, for det gør hende tryg. Men hun bliver jo netop også så tryg ved det, at hun lige vil se hvad der sker, hvis hun nu ikke gør 'som I plejer'.
Du har rigtig mange fine måder at reagere på og jeg synes du gør det godt! og faktisk er det også helt fint at du når til at sige "nå men så kører mor, hej-hej" og så kommer hun med tilsidst, det er okay, sådan er man nødt til at gøre en gang imellem, man kan ikke ...
... altid være lige pædagogisk.
Men måske skulle du prøve at bryde hele situationen ved fra starten at gøre noget andet end du plejer. I stedet for at sige at hun skal komme og sidde i sin stol, så kunne du måske bare starte med at sige "kom så går vi" og så begynde at gå. Hun vil sandsynligvis ret hurtigt så selv komme og sige at hun gerne vil op at sidde og så kan I komme hjem på fornuftig vis som I plejer - og ender I med at gå hele vejen, så går det nok også endda - med mindre I skal cykle 5 km, men så når hun i hvert fald til et punkt, hvor hun hellere vil cykle end at gå ... :)
Om aftenen når hun skal have nattøj på, så kan du forsøge lidt det samme, gøre noget hun ikke lige forventer. Evt. lægge nattøjet på og bede hende om at tage det på, eller bare lade det ligge fremme så hun kan se det og måske selv til sidst tager det og kommer hen til dig med det, fordi hun gerne vil have det på.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Bleen - her kan du måske møde hende ved at hun selv deltager mere, bruger hun buksebleer som kan trækkes op og ned, kan hun selv hjælpe til. Hun kan stå op, når hun får bleen på. Du kan også give hende en klud i hånden, når hun ligger på puslebordet og skal vaskes og få hende til at hjælpe til med det. Hvis hun har afføring, går det naturligvis ikke, men er der tale om en tisseble, så kan det nogle gange godt hjælpe, at hun selv får lov.
Det er jo meget ofte et spørgsmål om at "hun vil selv" og du ikke må bestemme, så hvis du på en eller anden måde kan få hende til selv at ville det du vil, så går det ofte lidt lettere alt sammen :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
Viden om børn:
Vestibulærsans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....
Ammestillinger
Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.
Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.
Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.