Annonce

Annonce

Svar: Bedre spisning


29. juli 2010

Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære bekymrede madmor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Som jeg ser situationen hos jer, så er der tale om en dejlig lille pige, som trives, udvikler sig og som har det godt. I har, som du skriver, skulle igennem en række af nåleøjer og det er ikke uden omkostninger at blive født 14 uger før tid, men hun klarer det og føler sin egen rytme og har det som udgangspunkt godt!

Det er helt naturligt, faktisk næsten mere reglen end undtagelsen, at børn der er født før tid kan have svært ved det at spise og især at komme igang med familiemaden. Det hænger naturligvis sammen med at børn der er født meget før tid, på flere områder vil have motoriske begrænsninger. De udvikler sig motorisk senere end andre børn og det handler ikke kun om grovmotorik, men bestemt også om en lidt forsinket mundmotorisk udvikling.

Dertil kommer, at børn som er født meget før tid, naturligt vil have behov for ekstra meget næring når de kommer ud. Det resulterer i at de bliver stopfordret, uden at man tager hensyn til hvorvidt de egentlig er sultne eller ej. Det er et spørgsmål om at de skal overleve. Det betyder naturligvis at for tidlig fødte børn godt kan have problemer med deres appetitregulering. De kan faktisk godt i meget lang tid, have svært ved at mærke, hvorvidt de egentlig er sultne eller føler sig mætte og dette skal de så lære hen af vejen i takt med at de vokser op.

Det I skal holde fast i er at jeres datter rent faktisk spiser og at hun har en naturlig interesse i jeres mad og i at få mad i munden. Hun har samtidig også en stor lyst til at spise selv, hun vil rigtig gerne, mestrer det naturligvis ikke, men lysten og viljen er der - og det er super godt.

I skal ikke fokusere så meget på mængden hun spiser, men holde fast i at små hyppige måltider stadig er bedre end få og store måltider. Det er også vigtigt at I giver hende mad, som appellerer til hende i farver, konsistens og smag. Hun må meget gerne få mad som smager af noget, krydret mad, mad som tager udgangspunkt i jeres mad.

Hun er for lille til at kunne spise med en ske, de fleste børn vil først kunne mestre dette omkring 16 måneders alderen, så der går noget tid endnu inden hun er klar til dette. Men hun vil godt kunne spise med en gaffel. I kan hjælpe hende maden på gaflen og så prøve at motivere hende til at føre gaflen til munden. Nogle gange vil hun også pille maden af gaflen og så spise den med fingrene i stedet og det er også helt fint, - bare hun spiser :)

Og så er fingrene det bedste og letteste at spise med. I kan give hende mad med ske, gaffel eller jeres fingre og I kan lade hende selv spise så meget som muligt med fingrene.

Hun har stadig ...


Annonce

... brug for mos og grød, fordi I der bedre kan energiberige maden, I kan iblande fedtstof og mælk, så hun på den måde får lidt ekstra næring og det kræver også så stor koncentration af hende at spise mad i stykker, at hun bliver for træt inden hun er helt mæt. Og så må I så supplere med skeen, når hun ikke orker mere.

Om aftenen kan I gøre modsat, - starte med at give hende lidt skemad inden I sætter jer til bords og når I så alle er klar til at spise, så sidder I ved bordet sammen og hun får så lidt i hånden at gumle på og øve sig mundmotorisk på, imens I spiser. I kan også gøre det, at I simpelthen giver hendes jeres mad. Du fortæller jo at hun mister interessen for sit eget, når hun ser hvad I spiser og hun må meget gerne få jeres mad.

Hvis I f.eks. spiser pasta med kødsovs, boller i karry, kartoffelmos med millionbøf, ris med sur-sød-sovs, frikadeller (kød eller fiskedeller), fiskefilet, laks, lasagne eller lignende - hun kan og må meget gerne få det hele. Naturligvis i en konsistens som hun kan kapere. Det er smagen og det at hun spiser jeres mad, som du skal fokusere på lige nu.

Planen for dagen ser umiddelbart meget fin ud, hun spiser varieret nok, aldersmæssigt helt passende - du skal nok sammenligne hendes indtag af mad med et barn på ca 10 måneder og så er det ikke helt skævt det du fortæller :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Kød og især fisk er meget vigtigt. Så det vil være rigtig godt at give hende forskelligt fiskepålæg til frokost, makrel, tun, sildepostej, rognguf, fiskefilet, fiskefrikadeller osv. Hun må gerne få lidt mayonnaise eller remoulade på, det er okay :) Men medtænk også f.eks. rejer og muslinger som noget hun kan få til frokost en gang imellem - lidt rejer sammen med avokado og lidt citron kan være en hofret og giver hende sunde og gode fedtstoffer.

Med hensyn til opkastninger, så har jeres datter måske særligt følsomme brækreflekser og det vil sandsynligvis være noget hun vokser fra. Det handler om at hun, når hun sidder med noget i hånden, får det skubbet for langt ind i munden eller hvis hun spiser noget og klumperne ikke bliver tygget godt nok - ja så stimuleres brækrefleksen og det kommer retur. Det er et spørgsmål om at hun skal modnes fysiologisk men også et spørgsmål om at hun skal øve sig - øvelse gør mester.

I kan naturligvis godt forsøge at lægge mærke til om det er på bestemte tidspunkter af døgnet, om det er i forbindelse med bestemte retter eller lignende, for at se om man så kan ændre noget ud fra dette, men som udgangspunkt tænker jeg, at det nok vil være sådan, at I er nødt til at se tiden lidt an omkring det.

Jeg håber at mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak igen for dine altid gode råd!! Herhjemme er du "Hende net-fidusen med de gode råd", som min mand kalder dig med stor veneration - hehe ;)

Hilsen familien fra Frederiksberg


Annonce