Brev:
Bedre spisning
Kære Helen
Min datter er født 14 uger før tid. Hun er nu 13+ måneder.
Hendes lunger har noget arvæv med lidt vejrtrækningsbesvær til følge, hvilket tidligere har gjort hende stakåndet og træt, men det er i bedring nu. Hun er sen i sin grovmotoriske udvikling, hun kravler endnu ikke og er kun lige i færd med at lære at sætte sig op selv. Og så vejer hun kun 7,5 kilo og er ca. 68 cm (hun følger indtil nu sin egen kurve uden at hale ind på normalområdet). Men i det store hele er hun indtil nu sluppet helskindet gennem et utal af nåleøjer. Hun virker glad, nysgerrig og veltilpas i det daglige.
Jeg har brug for dit gode råd til, hvordan jeg får spisningen til at fungere bedre, så hun bliver glad for det og får den næring, hun har brug for. Hun spiser skemad og en lille smule fingermad, men har aldrig været særlig begejstret for mad. Det er vanskeligt at give hende mad for tiden, da hun meget nemt kløjs i selv små stykker brød og frugt, der ikke er most, og kaster op som følge heraf (lidt eller meget, det sker typisk 2-3 gange om ugen).
Samtidig vil hun nødigt have skemad, da hun vil spise selv med ske - det kan hun bare overhovedet ikke endnu. Hun holder skeen i hånden og kører den rundt i maden, men putter ikke noget i munden selv. Jeg tror ikke, at hun er kræsen som sådan, selvom der klart er enkelte ting hun bedre kan lide end andet - havregrød, pasta med tomatsovs, yoghurt, frugtstænger og kiks.
Hun får tre flasker mme i døgnet, da hun som regel kun tager mellem 80 og 140 ml. ad gangen. Jeg prøver at supplere med sødmælk i en kop, og så får hun vand om natten.
Jeg er på min læges opfordring for nylig begyndt at give hende en knust multivitamin i lidt yoghurt, tidligere har hun fået jerndråber og D-vitamin ...
... hver dag.
Jeg er bange for, at hun ikke får nok - og rigtig - næring, ikke mindst set i lyset af, at hun er lille og gerne skulle begynde at hale ind på vækstkurvens normalområde - og at hun har brug for energi til at udvikle sin motorik. Og hvordan kan jeg mon bedst give hende maden - hun vil selv, men får kun spist noget, hvis jeg putter det i munden på hende.
Hendes rytme ser sådan ud:
6.30 står op, vand i kop.
7.00 Havregrød på 1/2 dl gryn, med frugtmos og mælk rørt i. Spiser sjældent hele portionen.
9.00 Ca. 120 ml. mme i flaske.
9.30 Sover til kl. 11. Tilbydes vand/mælk.
12.00 Frokost, spiser max. 1/4 skive brødhapsere med fx leverpostej, makrel eller flødeost. Suppleres med lidt grønsagsmos, ostebjælke, eller yoghurt.
14.00 Ca. 120 ml. mme i flaske.
14.30 Sover til kl. 15. Tilbydes vand/mælk.
16.00 Tilbydes frugt (spiser det sjældent eller i meget små mængder) og yoghurt/ymer.
17.45 Aftensmad, spiser normalt ca. 100 gr. grøntsag/kød/fisk/sovs, groft moset med gaffel og blender. Hun sidder med, når vi spiser lidt over seks, men vi giver hende mad først, da hun mister interessen for sin egen mad, så snart hun ser vores tallerkner og de andre ting, der står på bordet. Som regel får hun vores mad, andre gange mad fra glas, alt efter hvad menuen står på. Får tilbudt en kiks eller lidt frugt/bær til dessert. Tilbydes mælk fra kop, ca. 1/2 dl.
19.30 Ca. 120 ml. mme i flaske.
20.00 Sover villigt og vågner 1-2 gange inden midnat samt omkring kl. 5. Drikker vand i kop.
Vi tager hende ind til os og hun sover ca. 1 time mere.
Hvordan vurderer du situationen?
Hvad kan jeg gøre for at hjælpe hende til at blive glad for mad og spise bedre selv - uden opkastninger?
Med venlig hilsen
Den bekymrede madmor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. november 2024 | Udstyr | 14 mdr.
Jakke og flyverdragt i autostol?
Kære Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål, som jeg håber, at du kan...
9. november 2024 | Sovevaner | 12 mdr.
Dreng 11 måneder vil ikke længere puttes af far del 2
Kære Helen Jeg skriver del 2 i titlen for at referere til mit tidligere...
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
6. oktober 2024 | Sovevaner | 11 mdr.
Dreng 11 mdr vil ikke længere puttes af far
Kære Helen Vi står i en lidt presset situation, da vores dreng på 11...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
Viden om børn:
Hormonbehandling
Hormonbehandling bliver brugt som fertilitetsbehandling, ofte i forbindelse med insemination.
Man giver kvinden hormontabletter som stimulerer kvindens ægløsning, så der modnes flere æg end normalt.
Derudover kontrollerer man kvindens ægløsningstidspunkt, ved hjælp af hormon-indsprøjtning, så man kan afpasse tidspunktet fuldstændig med samleje eller insemination.
Erstatning - modermælk
Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.
Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet