Svar: At få til at spise rigtig mad
Kære Mor
Tak for dit brev og velkommen til :)
Flerkornsgrød er som sådan okay at give din datter, men naturligvis ikke flere gange om dagen og ikke som erstatning for grøntsager, kød, fisk osv. :) Derfor er det helt relevant at du forsøger at få jeres pige til at spise mere rigtig mad.
Jeg kan ikke ud af dit brev se, hvad din datter får at drikke. Du skal være opmærksom på at hendes mælkeindtag ikke er for stort, det vil være meget passende at hun i 10-12 måneders alderen kun ammes eller får flaske 2 gange dagligt, svarende til ca 400ml. Det er vigtigt at hendes mælkeindtag som udgangspunkt ligger aften og sen aften eller aften og meget tidlig morgen, så det ikke påvirker hendes lyst til mere rigtig og mere sufficient mad i løbet af dagen.
For at få din datter til at spise andet end den færdiglavede flerkornsgrød, er det en god idé at blande det op med f.eks. hjemmelavet havregrød. Flerkornsgrøden fra Beauvais indeholder også havre, så det vil ikke ændre voldsomt meget på smagen, at du tilsætter lidt havregrød selv. I starten skal den hjemmelavede grød kun udgøre ganske lidt af portionen, men stille og roligt kan det tage mere og mere over.
Du kan også lave en fuldkornsgrød selv, ved at blande forskellige gryn, flager, mel og kornprodukter. Knækkede korn eller gryn giver den bedste grød hvis de har trukket i koldt vand i køleskab natten over, og husk ikke at bruge for mange hele kerner, da hun stadig kan have svært ved at optage næringen fra disse og da det kan give diarré.
Du kan blande f.eks. havregryn, hirseflager og rugmel. Tag ca en spiseskefuld af hver, bland det med 2 dl koldt vand og kog det op i en gryde 2-3 minutter imens du pisker i det. Tag gryden af varmen, kom smør og mælk i og lidt mælk på. Grøden er klar til servering.
Det er fint med rugbrødshapsere til frokost og du må meget gerne variere mere, så hun får både kød og fisk til frokost hver dag. Det er en god idé at give hende smørbart fiskepålæg, det vil være godt at give hende rester fra aftensmaden som kogte pastaskruer, stykker af frikadelle, en kartoffelbåd eller lignende. Og hvis hun ikke spiser særlig meget, så skal hun ikke suppleres med grød, men i stedet med grøntsagsmos. Det kan så være mos fra glas - her er udbuddet stort, vælg noget med grøntsager, kød eller fisk som ...
... passer til hendes alder.
Om eftermiddagen kan hun få brødhapsere, ost, frisk frugt og bær. Der er netop mange dejlige frugter og bær at få i øjeblikket og det skal udnyttes. Også en portion tykmælk eller lignende kan være super godt.
Om aftenen skal hun have det samme som jer - helt almindelige børnevenlige retter ofte gerne med hakket kød, milde fisketyper og forskellige slags sovs. Der skal være mad i stykker og moset mad, frikadellen kan f.eks. gives i stykker og kartoflerne moses med sovs. Igen bør hun ikke få grød i stedet for aftensmad, men suppleres med grøntsagsmos - gerne fra glas.
Spiser hun så stadig ikke ret meget til aften, så vil det være fint at slutte dagen af med en godnatgrød, som ligger i forbindelse med putteritualet og dermed ikke erstatter aftensmaden. Hun skal jo ikke lære, at hvis hun lukker munden for det ene, så disker mor op med en grød i stedet ... Godnatgrøden kan gives, så du er sikker på at hun ikke går sulten i seng.
En plan for dagen kommer således til at se sådan ud:
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand, sødmælk eller mme af kop og kan en overgang få flerkornsgrød blandet med den hjemmelavede grød.
Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør (se opskrift på havregrynsboller i babykøkkenet her på siden), ost i stænger, frisk frugt og bær, frugtmos. Vand af kop.
Formiddagslur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, gerne fiskepålæg som sildepostej, makrel, tun, rognguf eller lignende. Suppleres med rester fra aftensmaden, kogte grøntsager, pasta, frikadelle osv. Og kan derudover suppleres med grøntsagsmos fra glas. Vand af kop.
Middagslur
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær, en portion tykmælk med revne æbler, rugbrødsdrys, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, - almindelige børnevenlige retter, som pasta med kødsovs, lasagne, boller i karry, farsbrød, frikadeller (kød eller fiskedeller), laks fra ovnen, fiskefilet, kartoffelmos og millionbøf, ris med sur-sød-sovs osv. Vand, sødmælk eller mme af kop.
Ammes eller flaske og puttes til natte ca kl. 20
Sen aften eller en gang i løbet af natten ammes eller flaske igen - altså 2 amninger eller flasker i døgnet.
Håber at du hermed har fået lidt hjælp til at komme videre med eller mere igang med familiemaden.
Fortsat god appetit! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Hoppegynge
En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...
Trøske
Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.
Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder