Annonce

Annonce

Svar: Søvnproblemer del 2 - 10 mdr.


28. juli 2010

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte forældre

Kosten har stor betydning for søvnen og det er vigtigt at jeres datter får mad og væske nok i løbet af dagen, ligesom det også er vigtigt at hun har en nogenlunde fast rytme dagen igennem - det påvirker hendes evne til at overgive sig til søvnen og påvirker også kvaliteten af søvnen om natten.

Hvornår vi vågner, sover, spiser, er aktive, trætte osv. føler ofte en helt bestemt rytme og er afhængig af forskellig faktorer. Vores soverytme er helt synkroniseret med vores kropsrytme, stigning og fald i temperatur, blodtryk, hormoner osv. Den rytme vi har kaldes for den cirkadiske rytme og den påvirkes blandt andet af rutinerne for dagen, morgenmad, frokosten osv. Det passer til vores rytme at starte dagen med en bolle eller noget grød, den varme mad med kød og grøntsager forbinder vi normalt med aftensmaden osv. ligesom vi også forbinder lys med at være vågne og mørke med at skulle sove.

Jeres datter bør med den alder hun har nu, kun ammes 2 gange i døgnet. Disse to amninger kan meget fint ligge aften og sen aften eller aften og meget tidlig morgen - det er helt fint, men derudover skal hun ikke ammes, men skal have rigtig mad. Mange små måltider og stadig energiberiget, som jeres sundhedsplejerske også har sagt.

En plan for dagen til et barn på 10 måneder, kan se således ud:

Morgen 7.30-8: Havregrød, sødmælk, mme eller vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær, frugtmos, vand af ...


Annonce

... kop.

Formiddagslur sover ca 45-60 minutter

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som sildepostej, makrel, tun, rognguf eller lignende, suppleres derudover med kogte grøntsager, rester fra aftensmaden - en kartoffelbåd, frikadelle, pastaskruer eller lignende. Kan også få rejer, muslinger, ½ hårdkogt æg osv. Vand af kop.

Puttes til middagslur ca 13-13.30

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær, tilbydes lidt tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler eller lignende, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød og fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Skal spise det samme som I andre og der skal være mad i stykker og moset mad. Retter som pasta med kødsovs, frikadeller (kød eller fiskedeller), laks fra ovnen, fiskefilet, boller i karry osv. er gode retter til børn. Vand, sødmælk eller mme af kop.

Suppleres med en godnatgrød som en del af putteritualet, så du sikrer dig at hun har fået mad nok.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften eller en gang i løbet af natten ammes hun igen, så hun på den måde får brystet 2 gange dagligt. Hun skal altså ikke nægtes brystet de to gange, men samtidig skal hun jo have mad nok og væske nok om dagen, for at kunne undvære brystet. Du er dog også nødt til at trappe amningerne ned, for at give appetit til mere rigtig mad og få øget hendes vægt ...

Jeg håber at ovenstående plan hjælper jer videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex

Pudendusblokade ved fødsel

Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.

Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.

Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce