Annonce

Annonce

Svar: Brug af sut - 6 mdr.


26. juli 2010

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke Andreæ

Det er helt naturligt at små børn har brug for at sutte for at falde i søvn, de sutter på deres fingre allerede inde i livmoderen og beroliger sig selv netop ved at sutte.

For børn i 6 måneders alderen er det også helt normalt at have brug for en sut eller at sutte på brystet, når de skal sove. Der er derfor ikke noget i vejen for at man ammer sit barn som en del af putteritualet, ligesom der ikke er noget i vejen for at man bruger en sut, som en del af putningen og det barnet forbinder med at skulle sove.

Det der er vigtigt er at barnet ikke bliver så afhængig, at det kun kan sove netop ved at sutte. Man taler om vanebetinget afbrudt søvn hvis barnet har brug for sutten en gang i timen, for at kunne sove videre og det er naturligvis uhensigtsmæssigt.

Du har på et tidspunkt valgt at give din dreng en sut og har indtil nu brugt den til at berolige ham med. Det er ikke alle børn der bruger sut, de vælger den naturligt fra - men din dreng har fået den og har været glad for den og derfor er det naturligt at han protesterer og bliver rigtigt ked af det, når du nu fjerner den fra den ene dag til den anden.

Du skal naturligvis overveje hvorfor du har valgt at han skulle have sut, hvorfor du nu vælger at fjerne den og så også medtænke, hvad hans egentlige behov er. Hvis han har et meget stort suttebehov, så risikerer du jo at han begynder at sutte på tommelfinger i stedet og det kan være langt mere problematisk end at give ham sutten ...

Jeg synes derfor et eller andet sted, at du skal give ham sutten at falde i søvn med, give ham roen og lige lade ham slappe af og forbinde det at sove med noget trygt og dejligt. Når han så sover tungt, så slappes alle musklerne i kroppen også kæbemuskulaturen og sutten ryger ud. Når han så sover let, så bliver han bevidst om at han ikke har sutten - og her er det så vigtigt at du ikke bare automatisk putter den i munden på ham hver gang, men i stedet prøver at hjælpe ham videre i ...


Annonce

... søvnen uden at have den i munden.

Du hjælper ham ved at kærtegne ham, tale beroligende til ham, bruge nogle af de små ord som du normalt bruger når du trøster ham som "sssåå", "sssyyy" eller lignende og så hjælper du ham også med stillingsskift. For børn i din drengs alder vil naturligt få lagt sig i stillinger om natten, som de ikke selv kan komme væk fra og her er det super vigtigt at du hjælper ham med at blive lagt rigtigt igen, holder dine hænder beroligende på ham, hjælper ham dynen på som han har sparket af osv. og på den måde får ham lullet i søvn.

På sigt, vil han motorisk selv kunne finde roen, finde en god stilling at ligge i og komme videre i søvnen og på den måde er det en god idé at hjælpe ham nu. Det er en måde at berolige ham på, hvor han på sigt bliver mere selvhjulpen - hvor sutten er noget der kan kræve din indsats flere gange om natten :) På et tidspunkt vil han naturligvis også selv kunne finde den i søvne, men det vil tage lidt længere tid ...

Så hvorfor ikke lade ham få sin sut, når han nu er så glad for den og den er introduceret og så stille og roligt få indført nye rutiner i løbet af natten. Det er en balance imellem at give ham det han har brug for - sutte for at finde roen - og ikke få skabt dårlige vaner på sig - derfor finde en ny måde at få ham videre i søvnen på.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Børn der får sut at falde i søvn på og derefter sover trygt og roligt videre, har ingen problemer med deres sut og det er fint at lade dem have den.

Vær også opmærksom på at han stadig skal have mælk aften, sen aften og tidlig morgen og her ikke må holdes hen med en sut eller holdes hen med kærtegn osv. Det er et reelt behov for mælk i denne alder :) Men du kan meget fint på disse tidspunkter give ham mælk, derefter en sut og sutteklud og så putte ham, hvorefter han så sover videre indtil han har brug for mælk igen.

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med ham :)

Rigtig god weekend og rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex

Laktulose

Laktulose er et middel, som bruges ved hård mave. Hvis du oplever, at dit barn ikke kan komme af med sin afføring, afføringen er knoldet og hård, måske virker dit barn til at have smerter i forbindelse med, at det skal have afføring - så kan læge eller sundhedsplejerske anbefale dig, at du giver dit barn laktulose.

Laktulose drikkes, og kan f.eks. gives til baby på en ske. Laktulose virker ved at binde vand i tarmen og derved blødgøres afføringen, så barnet lettere kan komme af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce