Svar: Sprog - forstår ikke ord
Kære familie
Det er oplagt at få jeres drengs hørelse undersøgt og det undrer mig, hvis ørelægen ikke har gjort dette ... Er I sikker på at han ikke har målt hans evne til at høre, når han har trykmålt hans ører og sagt at alt så fint ud?
Alle børn vil i Danmark fra fødslen få tilbudt en hørescreening. Man finder hvert år 1-2 børn ud af ca 1000 børn, som har en hørenedsættelse og det er netop vigtigt at finde disse og sætte behandling igang så hurtigt som muligt.
Hvis et barn ikke kan høre, vil det naturligt betyde at barnet går glip af mange af de lyde, som er med til at give en nuanceret opfattelse af verden. Jo tidligere børn hjælpes, hvis de har en hørenedsættelse, jo større chance har de for at komme til at høre og for at udvikle talesprog.
Jeg går ud fra at jeres dreng fra fødslen er blevet hørescreenet og at hørelsen der blev vurderet normal?
Hvis jeres dreng i flere måneder har haft øreproblemer, gentagende mellemørebetændelser osv. så kan han naturligvis sagtens have haft en hørenedsættelse på grund af dette. Netop når han så behandles med medicin og dræn, skulle det jo meget gerne blive bedre igen. Det har I også oplevet, hans sprog og opmærksomhed blev hurtigt meget bedre, men atter dårligt, da en ny mellemørebetændelse satte ind - og lige nu oplever I så igen en stagnering ...
Jeg synes I bør tale med jeres læge om at få en henvisning til audiologisk børneafdeling, som kan undersøge jeres drengs hørelse og som netop er specialister på dette område.
Når man skal vurdere små børns evne til at høre, så kan man bruge forskellige metoder. Man kan ikke lave en høreprøve som på større børn og voksne, for barnet vil ikke kunne ...
... samarbejde omkring dette. Så man bruger i stedet små lydkilder og vurderer så barnets reaktion på den angivne lyd. Man vurdere således høreniveauet og ikke høretærsklen, som man gør ved en høreprøve.
Man kan også lave en objektiv audiometri (hjernestamme-audiometri/Elektrocochleografi), eller sagt på en anden måde - "en høreprøve" :) Denne metode giver dog ikke mulighed for at fastlægge hvorvidt barnet hører f.eks. dybe toner, men metoden kan give en pejling af hvorvidt barnet kan høre det, der er af betydning for barnets sprog- og taleudvikling. En sådan undersøgelse foregår ved at barnet får anbragt tre små elektroder på hovedet: En i panden og en bag hvert øre. Barnet får desuden en lille blød prop i øret. Herigennem sendes der en serie af klik-lyde, mens en computer måler hjernens reaktion på klik-lydene.
Der findes flere undersøgelser og man skelner også mellem forskellige former for høreproblemer. Der kan være lidelser i øregang og mellemøre, eller der kan være problemer med det indre øre og hørebanerne - og hvad man skal gøre, hvordan man skal behandle osv. afhænger helt af hvad problemstilling barnet har.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så mit råd til jer er, at I beder om at få en henvisning til en audiologisk afdeling så jeres dreng kan blive undersøgt grundigt og I kan få den vejledning og hjælp som er nødvendig hos jer. Hvis de finder ud af at han hører fint, så er det jo godt, så er I den viden rigere og han skal så bare have mere tid til at lære ordene ... men jeg synes man er nødt til at undersøge og reagere på det I oplever.
Rigtig meget held og lykke med det hele fortsat, - håber at I får den hjælp som I har brug for :)
Stort knus fra mig til jer - og rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Køkkenhygiejne
Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.
- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.
- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.